hvg.hu

Az esküdtek közül öten is fellapozták előtte a bibliát, így elolvasták és megvitatták az ismert ótestamentumi szemet szemért, fogat fogért kitételt is.

Érvénytelenítette egy nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolt férfi halálos ítéletét Colorado állam legfelsőbb bírósága, mivel az esküdtek fellapozták a bibliát, mielőtt meghozták volna döntésüket az illető halálbüntetéséről.

A The New York Times című amerikai lap keddi számának beszámolója szerint a denveri legfelsőbb bíróság, egy alsó fokú bíróság határozatát megerősítve kimondta, hogy nem megengedhető külső befolyásolással, illetve “felsőbb hatóságra való hagyatkozással” ér fel, ha az esküdtek a bibliában keresnek tanácsot döntésükhöz. A testület 3 szavazattal 2 ellenében életfogytiglani szabadságvesztésre módosította a vádlott Robert Harlan halálos ítéletét.

A férfi elrabolt és megerőszakolt egy pincérnőt. A 25 éves Rhonda Maloney ezután el tudott szaladni és leintett egy autót, de a férfi utolérte őket. A volán mögött ülő nőt lelőtte, aki életben maradt ugyan, de megbénult. Áldozatát ezután összeverte és megölte. Robert Harlan beismerte tettét, és azzal védekezett, hogy kokain, alkohol és a düh hatása alatt cselekedett.

Harlant 1995-ben bűnösnek mondta ki az esküdtszék. A bíró ezután a coloradói törvényeknek megfelelően arra kérte a esküdteket, vitassák meg és erkölcsi mérlegelés után foglaljanak állást arról is, hogy a vádlottat halálbüntetéssel sújtsák-e. Az esküdtek egyhangúan a halálbüntetésre szavaztak.

Az esküdtek közül öten is fellapozták előtte a bibliát, így elolvasták és megvitatták az ismert ótestamentumi szemet szemért, fogat fogért kitételt is.

A legfelsőbb bíróságnak a halálos ítéletet elvető döntése szerint az esküdtszék csak egyhangúlag dönthet és feltételezhető, hogy legalább egy esküdt másként szavazott volna, ha előtte nem keresnek útmutatót a bibliában.

A St. Paul-i Hamline Egyetemen etikát tanító Howard Vogel professzor a lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy nem annyira a bibliai szöveg okozza az ügyben a gondot, hanem inkább az, ha valamit az állam törvényeit felülütő tromfnak használnak.

Más jogi szakértők szerint a bibliában az esküdtek könnyen találhattak volna tanácsot arra is, amelynek alapján meghagyták volna a vádlott életét.

Comments are closed.