Forrás: Index

Nem teljes siker az izraeli-arab békedal

MTI

2005. március 28., hétfő 16:35

A Palesztina Hangja és az izraeli hadsereg rádiója egyszerre adta le kétnyelvű békedalt, majd a meghívott vendégek össze is vesztek élő adásban Egyszerre csendült fel a Palesztina Hangja rádióban és az izraeli hadsereg rádiójában – a palesztin Viszám Murád és a zsidó Dávid Broza előadásában – egy kétnyelvű, héber-arab szerelmes dal.

Az izraeli és a Jeruzsálemben élő palesztin előadóművész közös célja az volt, hogy, mint azt előre bejelentették, közelebb hozzák egymáshoz a palesztin és az izraeli népet.

A „Szívemben” című szerzeményt vasárnap egyszerre hallhatták azok, akik a Palesztina Hangja adóra vagy az izraeli hadsereg rádiójára kapcsoltak. Az arab adó korábban soha nem sugárzott héber nyelvű dalt, és az izraeli rádióadón is ritka az arab szó.

„A politikai környezetet tükrözzük” – magyarázta Bászem Abu Szumajja, a palesztin adó igazgatója. Nir Gontarz, Broza médiatanácsadójának beszámolója szerint a művészeket a februári tűzszünet bátorította a produkcióra.

Dávid Broza hazájában rendkívül népszerű énekes-komponista, egyik szerzeménye a békepárti izraeli baloldal himnusza lett.

Murád testvérbátyjával, Szaíddal együtt a Szabrín együttes tagjaiként, az izraeli megszállás alatt élő palesztinok mindennapjairól szóló dalokkal szereztek nemzetközi hírnevet.

A két rádióban elhangzott dal szerzői Broza és Viszám Murád fivére voltak. A két művész két évvel ezelőtt kezdett dolgozni a szerzeményen.

„Amikor tizenhat éves voltam, nagyapám azt mondta: csak álmodni kell róla, küzdeni kell érte és akkor el fog jönni” – mondta Broza a felvétel elhangzása után, amikor a palesztinokkal való békés együttélésről kérdezték.

Kissé rontotta a hangulatot, hogy a két rádióadóban megszólalók békevágyuk kinyilvánítása mellett nem állták meg, hogy ne keveredjenek egymással rövid angol nyelvű szópárbajba.

Comments are closed.