Forrás: HVG

Harmincöt év szabadságvesztés-büntetést szabott ki az egyiptomi igazságszolgáltatás vasárnap egy egyiptomi férfira, mert bizonyítottnak látta, hogy az illető tervet szőtt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök életének kioltására, és az iráni Forradalmi Gárda javára kémkedett.

Mahmúd Íd Mohammed Dabbúsz életfogytiglanit kapott az államfő elleni merénylet tervezéséért, s 10 évet a kémkedésért. Az életfogytiglani börtönbüntetés Egyiptomban 25 éves szabadságvesztést jelent.

Teherán tagadta, hogy a tavaly decemberben letartóztatott egyiptomi információkat továbbított volna az iráni Forradalmi Gárdának. Dabbúsz a per során ártatlanságát hangoztatta, s azt állította, kínzás hatására vallotta azt, hogy az elnök megölését tervezgeti.

A bíróság távollétében szintén életfogytig tartó börtönre ítélt egy iráni diplomatát is a Dabbúsznak nyújtott támogatásért. A cinkosok a vád szerint azt tervezték, hogy terrortámadásokat követnek el Egyiptomban és Szaúd-Arábiában.

Az Irán és Egyiptom közötti viszony meglehetősen fagyos az óta, hogy a perzsa államban 1979-ben győzött az iszlám forradalom, s Irán megszakította a diplomáciai kapcsolatot az arab országgal, amiért az békét kötött Izraellel. Kairó azzal vádolja Teheránt, hogy támogatást nyújtott az 1981-ben merénylet áldozatául esett Anvar Szadat egyiptomi elnök gyilkosainak.

MTI

Comments are closed.