Forrás: Hírtv

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1971. március 26-án VI. Pál pápa a Vatikánban fogadta Joszip Broz Titot. A jugoszláv párt- és államelnök az első kommunista vezető, aki meglátogatta a szentatyát. A katolikus egyház feje a többi között egy 18. századi festményt ajándékozott a Tito házaspárnak.

*

1975. március 26-án több százezren ünnepelték Daccában Banglades függetlenségének évfordulóját. Mudzsibur Rahmán sejk négy évvel korábban, ezen a napon kiáltotta ki az egykori Kelet-Pakisztánban a világ, azóta is egyik legszegényebb országának szuverenitását.

*

Carter amerikai elnök Közel-Keleten tett látogatása után 1979. március 26-án Izrael és Egyiptom békeszerződést írt alá Washingtonban. A dokumentum sok kérdést megválaszolatlanul hagyott, mint például a palesztin állam ügyét. Ez volt az első alkalom, hogy egy arab állam Izraellel békét kössön. Ezután a nyugat felé nyitó kairói vezetés az arab országoktól átmenetileg elszigetelődött.

Comments are closed.