Forrás: Origo

Idén Jeruzsálemben rendezik meg a világ meleg közösségének legnagyobb ünnepét, a WorldPride-ot. Az eseményt máris támadják keresztény és zsidó csoportok. Leo Giovinetti kaliforniai lelkész szerint a fesztivál isteni büntetést hozhat a városra.Yehuda Levin New York-i rabbi szerint minden zsidót mélyen sért a tervezett esemény. A szervezők szerint viszont Jeruzsálem szentsége abból táplálkozik, hogy olyan város, amely mindféle embert össze tud hozni.

Öt évvel a római WorldPride-ot követően idén Jeruzsálemben rendezik meg augusztus 18. és 28. között a világ meleg közösségének legnagyobb ünnepét. A Szerelem határok nélkül névre keresztelt eseményt máris támadják keresztény és zsidó csoportok. A szervezők elmondták, hogy az fesztivállal új arcot szeretnének adni annak az ősi városnak, ahol három világvallás találkozik. A jeruzsálemi WorldPride-on sok más nemzet tagjai mellett részt vesznek izraeliek és palesztinok is, hogy eljuttassák az esemény üzenetét mindenhova: az emberi jogok érvényesek a kulturális és etnikai határokon túl is, az emberek közötti különbségeket lehet békésen tisztelni. A fesztivál szervezői szerint „talán nincs is erre jobb hely a világon”. Már a 2000-ben megtartott első esemény is szimbolikus jelentőséggel bírt, hiszen Rómában, a Vatikán szomszédságában gyűltek össze leszbikusok, melegek, bi- és transzszexuálisok, hirdetve, hogy valamennyien fontos tagjai az emberiségnek.

A tíznapos fesztivált, ami két hétvégét ölel fel, úgy szerkesztették meg a rendezők, hogy a különböző érdeklődési körű látogatók is találjanak kedvükre való eseményeket. Lesz nyitó- és záróünnepség, rengeteg parti, ígérnek egy nagy nemzetközi koncertet, valamint filmfesztivált, melynek a híres jeruzsálemi Cinematheque ad helyet. Konferenciát is szerveznek a vallásról és homoszexualitásról. Részt lehet majd venni különféle vallási rendezvényeken, valamint meleg és leszbikus társadalmi és kulturális témákkal foglalkozó beszélgetéseken.

„Mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzuk ezt az eseményt”

Miközben a szervezők dolgoznak a fesztivál előkészítésén, megszólaltak a fesztivál ellenzői is. Leo Giovinetti kaliforniai lelkész szerint a tíznapos WorldPride megtartása isteni büntetést hozhat Jeruzsálemre. A lelkész Szodoma és Gomorra bibliai történetét idézte példaként. Nissim Zeev ultra-ortodox izraeli törvényhozó evilágibb aggodalmainak adott hangot: „Ha ők úgy gondolják, hogy bulizhatnak, és szabadon kivitelezhetik provokációjukat ebben a városban, akkor a rendőrségnek sok dolga lesz az ellentüntetőkkel. Az ellentüntetésekről még nem tudjuk hogy érnek véget, de az biztos, hogy elkezdődnek. A helybélieket kihozták a sodrukból. Mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzuk ezt az eseményt.”

Róma, 2000.

Jeruzsálem polgármestere, Uri Lupolianski azt mondta, hogy tehetetlen egy olyan rendezvénnyel szemben, amit nem a városháza szervez, és a rendőrség engedélyez. Lupolianski szerint a vallási szempontból túlfűtött városban a fesztivál komolyan fenyegti a közrendet. Az elmúlt években az izraeli melegek és leszbikusok ugyan szerveztek felvonulásokat Jeruzsálemben, melyek néhány bekiabált sértés kíséretében viszonylag békésen zajlottak le, de ez alkalommal sokkal nagyobb létszámú rendezvényre készülnek. Az öt évvel ezelőtti római parádén több százezren vettek részt.

Giovinetti lelkész, – aki az Egyesült Államokban országosan fogható vallásos rádióműsort vezet – aláírásgyűjtésbe kezdett a fesztivál ellen, mely szerinte minden vallásos ember értékrendjét sérti, és aláássa Jeruzsálem szentségét. A vallásos Sasz párt mind a 11 parlamenti képviselője aláírja a petíciót. Benny Elon a jobboldali Nemzeti Unió tagja elmondta, hogy a Knesszet további 30 tagjától is ígéretet kapott az aláírásra. Giovinetti azt állítja, hogy mint hívő keresztény, közösséget érez a vallásos zsidókkal, hogy együtt harcoljon a közös hagyományok elleni támadással szemben. „Nem azért jöttem, mert utálom a homoszexuálisokat, hanem azért, mert szeretem a zsidókat”.

„A fesztivál minden zsidót sért”

Hagai El-Ad, a helyi melegfesztiválok szervezője, az Open House csoport vezetője erre reagálva kijelentette, hogy „Jeruzsálem szentsége abból táplálkozik, hogy olyan város, amely mindféle embert össze tud hozni.” Yehuda Levin New York-i rabbi, az Amerikai Rabbinikus Szövetség képviselője úgy nyilatkozott az eseménnyel kapcsolatban, hogy világszerte minden zsidót mélyen sért a tervezett jeruzsálemi esemény ötlete. „Ez nem egy parádé. Egy parádé néhány óráig tart. Ez egy tíznapos homoszexuális gyűlés, számos szabadtéri tevékenységgel, és egy tíznapos pornográf filmfesztivállal.” Levin kijelentette, hogy az erőteljes amerikai keresztény lobbi segítségével a szövetség nyomást kíván gyakorolni Ariel Sharon miniszterelnökre és kormányára is. „Bármint is mond a rendőrség a fesztiválról, ha az emberek nem akarják, hogy megrendezzék, akkor nem is lesz megrendezve”.

A pride.hu olvasói úgy vélik, hogy a vallási vezetők nem fogják tudni megakadályozni a rendezvényt, mert bár a római fesztivált is ellenezték, mégis megtartották. Szerintük így lesz ez a jeruzsálemi után is. Arra is felhívták a figyelmet, hogy Izrael és a jeruzsálemiek sokkal elfogadóbbak a melegekkel, mint például a magyarok.

pride.hu/[origo]

Comments are closed.