Forrás: Origo

Életfogytiglani börtönt kért a moszkvai ügyész pénteken a Jukosz orosz olajcég volt biztonsági szolgálatának egykori osztályvezetőjére, akit az esküdtszék emberölésben talált bűnösnek. Elemzők szerint egy ilyen büntetés szigora mutathatja, mire számíthatnak a cég volt vezetői, Mikhail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev.

Alekszej Picsugint az esküdtek előző este mondták ki bűnösnek abban, hogy 2002-ben megszervezte egy tambovi házaspár megölését, valamint életére tört Olga Kosztyinának, aki Mihail Hodorkovszkij akkori Jukosz-vezér tanácsadónője volt. Az ügyészség szerint a gyilkosság megrendelője az időközben Izraelben állampolgárságot szerzett Leonyid Nyevzlin volt, aki a Jukoszt ellenőrző Menatep csoport főrészvényesévé vált, miután a másfél éve bebörtönzött Hodorkovszkij januárban rá ruházta meghatározó részesedését.

Hodorkovszkij nagystílű privatizációs és adócsalás vádja ellen védekezik egy moszkvai kerületi bíróságon volt üzlettársával, Platon Lebegyevvel együtt, és tíz évig terjedő börtönt róhatnak ki rájuk. Picsugin bünetetésének szigora mutathatja, mire számíthat Hodorkovszkij és Lebegyev.

Picsugin 2003. júniusi letartóztatásával indult a Jukosz és főrészvényesei, valamint egyes alkalmazottai és leányvállalati vezetői ellen folyó jogi-politikai kampány, amelyet sokak szerint a Kremlből ösztönöztek Hodorkovszkij politikai ambícióinak letörésére és a stratégiai olajszektor ellenőrzésének újbóli megerősítésére. A Jukosz főegységét lényegében államosították egy vitatott kényszerárverés nyomán, amely az olajcégre kirótt mértéktelen adóhátralék egy részének behajtását szolgálta.

(MTI)

Comments are closed.