Forrás: Magyar Rádió

Az Arab Liga csúcstalálkozója után a korábbinál is bizakodóbb a nemrég megválasztott palesztin elnök: meggyőződése, hogy ügyük győzni fog, belátható időn belül megszülethet az önálló palesztin állam, maga az új palesztin modell pedig akár mintául is szolgálhat az arab országok demokratikus fejlődéséhez. Mahmúd Abbász legalábbis így látja.

– Az Arab Liga 17. csúcstalálkozójának záró dokumentuma elismeri a palesztin elnökválasztás eredményeit és hitet tesz egy önálló palesztin állam létrejötte tekintetében. Elégedett az Arab Liga záródokumentumában foglaltakkal?

– Teljesen elégedett vagyok a csúcstalálkozó eredményeivel, ez az eredmény üdvözli a palesztin erőfeszítéseket, a választásokat és a demokráciát, amelyet mi követtünk. Támogatásukról biztosították az önálló palesztin államot, a „67-es határokon belül, Jeruzsálem fővárossal. Ez az, amit mi kértünk és vártunk az Arab Ligától – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök.

– Az is bekerült a záródokumentumba, hogy az Arab Liga támogatja gazdaságilag a palesztin ügyet. Megszoktuk már az elmúlt években, hogy nem mindig válik valóra mindaz, amiről az Arab Liga határoz. Palesztina esetében másképp lesz?

– Az anyagi támogatás tekintetében az arab világ nagy országai már teljesítették elkötelezettségüket felénk, a többiek pedig ebből a szempontból hamarosan teljesítik ígéreteiket.

– Úgy tűnik, hogy Izrael már reagált az arab békekezdeményezésre, ahogy itt a bejrúti javaslatról beszélünk, illetőleg a II. Abdallah jordán király által felvetett javaslatról. Egy ilyen izraeli reagálás mit jelent?

– Ez az arab békekezdeményezés már két évvel ezelőtt megszületett. Abban az időben készült egy közvélemény-kutatás Izraelben, amely során a zsidók 67 százaléka egyetértett ezzel a békejavaslattal. Kiegyensúlyozott, arról szól, hogy egy tisztességes megoldás keretében érjen véget az izraeli megszállás Palesztinában, Libanonban és Szíriában. Cserébe az arab világ békét köt Izraellel. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon méltányos javaslat, amelyet Izraelnek el kell fogadnia.

– Pesszimisták vagyunk, magyar újságírók és ez a pesszimizmus egy gázai egyetemi professzor jóvoltából alakult ki bennünk. Az illetőt Ahmed Sahinnak hívják. Ő annak idején a palesztin elnökválasztás utáni időszakban megjósolta, hogy az arab országok részéről nagy ellenérzést vált ki a palesztin elnökválasztás, mert az arab országoknak nincsen szükségük egy demokratikusan megválasztott elnökre, Palesztina márpedig példát mutatott ebben a tekintetben. Előfordulhat az, vagy már előfordult az elmúlt időszakban, hogy megpróbálták az arab országok meghiúsítani mindazt, amit Mahmúd Abbász palesztin elnök a palesztin ügyért szeretne tenni?

– Hiszem, hogy az arabok nem utasítják el a demokratikus utat, éppen ellenkezőleg, üdvözlik azt. Ezt igazolja, hogy a csúcs záródokumentumában szerepel ez a körülmény. Egyébként ez az út az arab országok útja is. Úgy gondolom, a mienk egy ideális forma – már ami a kormányzási módot illeti – amelyből sok arab ország profitál majd. Sőt, tovább megyek, azt is elképzelhetőnek tartom, hogy teljes egészében átveszik a palesztin módszert a választásokra és a kormányzásra vonatkozóan.

Marosi Antal, MR

Comments are closed.