Forrás: Origo

Nem kell tovább várni a Titanic nemzetközi filmfesztivál részletes programjára, az [origo] filmklub olvasói már a rendezvény március 31-i kezdete előtt egy héttel eldönthetik, hogy vérfertőzésről, kannibalizmusról, skót alkoholistákról, öngyilkos tizenévesekről, netán kínai terroristákról szeretnének filmet nézni.

Csütörtök délben az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában tartott sajtótájékoztatón Horváth György hajóskapitány két hajósinasával, Déri Zsolttal és Vízer Balázzsal jobbnál jobb tengerészeti metaforákkal operálva harangozták be a 12. Titanic nemzetközi filmfesztivál legígéretesebb filmjeit.

Az új filmesgeneráció fiatalokról szóló alkotásait csokorba gyűjtő Tajtékos napok szekció egyik legérdekesebbnek ígérkező filmje Christophe Honoré Anyámat! című munkája, melyben az Álmodozók bizarr testvérpárjának fiútagja, Louis Garrel vérfertőző kapcsolatra lép anyjával, akit Isabelle Huppert alakít. Vízer Balázs szerint a Tajtékos napok blokk tartogatja a fesztivál legjobb filmjét, a Lila szerint című drámát, amely egy gyönyörű szőke lányról szól, aki elveszíti ártatlanságát Marseille arab negyedében. A főszereplő Vahina Giocante, aki A vágy forradalma című filmből lehet ismerős.

A Brit szigetek szekcióban vetítik majd a képzőművész Tracey Emin első filmjét, a Csúcs-ot, amely nem annyira a főszereplő tinilányok eseménydús szexuális élete, inkább egy öngyilkossági jelenet miatt vonta magára a brit cenzorok haragját. A korhatár-besorolásokról döntő bizottság még a szintén ebben a blokkban műsorra kerülő Kilenc dal-nál is szigorúbban járt el a Csúcs-csal, pedig Michael Winterbottom koncert-és szexjeleneteket váltakoztató alkotásában a színészek nem csupán imitálták a szeretkezést. A Sztárom a párom rendezője a Kitartó szerelem című pszicho-thrillerrel jelentkezik a Brit szigetek blokkban. A légballonbaleset következményeit taglaló film főszerepét Daniel Craig játssza, aki nemrég feltűnt Koltai Sorstalanság-ában is. Richard Jobson skót rendező saját életéből merített élményanyagot a Tizenhat év alkohol című erőszakos, de lírai Gépnarancs-utánérzéshez, melyben a Trainspotting Tommyja, Kevin McKidd nyújt döbbenetesen jó alakítást.

A Francia zátonyok közül az Intim vallomások-at érdemes meglátogatni, amely egy valódi páciens és egy álpszichiáter furcsa helyzetet eredményező találkozásáról szól. A sziget foglya és a Lány a hídról rendezőjének filmjében Sandrine Bonnaire szerepel, aki az [origo] tékában is megtekinthető Kelet-nyugat című drámából lehet ismerős. A Piros lámpák Hitchcock nyomdokain haladva meséli el egy házaspár éjszakai autókázásának történetét a Maigret felügyelű történeteit is jegyző Georges Simenon regénye alapján. A szekció legnagyobb sztárokkal kecsegtető filmje a Változó idők című szerelmes dráma, melyben Catherine Deneuve és Gérard Depardieu játszik újra együtt.

Az Északi vizeken hajózva botolhatunk bele az Egy mukkot se! című német drámába, amelyben önjelölt világjobbítók portyáznak piti bűnözőkre vadászva Berlin utcáin. Ebben a blokkban mutatják be Az Elátkozott város 2-t, az első részhez hasonlóan brutális nagyvárosi drogkrimit.

Az Amerika feldezése szekcióba érkezett az Áramlat című dráma, amelyben  gyerekek veszik fel a harcot a börtönből szabadult erőszakos nagybácsi ellen. A filmben Kristen Stewart is szerepel, aki Jodie Foster kislányát alakította a Pánikszobá-ban. A Richard Nixon-merénylet-ben Sean Penn örök vesztes kisembert játszik, aki Richard Nixon meggyilkolásával akar bosszút állni a világon.

Sean Penn A Richard Nixon-merénylet című filmben

A Kerülőutak nemzeközi kritikai sikere után nem meglepő a Borvilág című dokumentumfilm műsorra tűzése. Jonathan Nossiter alkotásából kiderül, hogy a globalizáció a szőlőtőkék környékét sem kerüli el, és veszélybe sodorja a patinás európai bordinasztiák létét. Szintén ebben a szekcióban kapott helyet az Ezt kapd ki!, a Sundance filmfesztivál nagydíjas dokumentumfilmje két amerikai rockzenekarról, a kompromisszumokra hajlandó, ezért sikeres Dandy Warholsról és az önsorsrontó Brian Jonestown Massacre-ról.

Az Amerika felfedezése blokk további érdeme, hogy a Henry Fool óta hiányolt Hal Hartley itt tér vissza a magyar mozikba A hétfői lány című akció-komédia-sci-fivel, amely egy olyan világot fest le, ahol senki sem szeretkezik ingyen. A nagy hullarablás-sal még könnyedebb vizekre evezhetünk, hiszen a Jackass-ből ismert Johhny Knoxville neve már önmagában garancia a felhőtlen szórakozásra, hát még ha hozzáadunk egy kis sivatagi környzetet és Gram Parsons countryénekes hulláját.

A hétfői lány – Sabrina Lloyd és Tatiana Abracos

Az idei Titanic a legtöbb figyelmet a távol-keleti alkotásoknak szenteli, erről tanúskodik az Anime-náció blokk létrehozása is. Itt mutatják be az Akira zseniális rendezőjének, Otomo Kacuhirónak 17 év szünet után készült Gőzfiú című alkotását, amelyben egy kamaszfiú megmenti a világot a pusztulástól a viktoriánus Angliában. A fesztivál szervezői előástak egy majd” negyvenéves filmet, az 1967-es Nindzsák bandája című lenyűgöző mesét a japán film nagymesterétől, Osimától, és elhozták Magyarországra a „90-es évek leghíresebb animéjének folytatását, a Páncélba zárt szellem 2 – Ártatlanság-ot is, amelyben ismét komputer-bűnügyben nyomoz a rendőrosztag.

Páncélba zárt szellem 2 – Ártatlanság

A Keleti kikötők szekcióban nézhetjük majd meg a Fényes jövő című drámát, melynek rendezője, Kuroszava Kiosi csupán névrokonságban áll a legendás filmessel. A pszicho-horror főhőse magára ismer a gondjaira bízott medúzában. Itt mutatják be a Két nővér című vérfagyszó dél-koreai horrort, amelyben szellemek és gonosz mostoha kínoz egy lelkisérült testvérpárt. A nő a férfi jövője című produkció rendezője Szang-szu Hong, aki ötödik filmjében is hű régi fogásaihoz: a végtelenül önző és minden öniróniától mentes szereplők józanul és részegen is folyamatosan kínos szituációkba sodorják magukat, a nézők pedig sokat feszengenek a székükben.

A nő a férfi jövője

A Keleti kikötők szekcióhoz tartozik a fesztivál nyitófilmje, a Repülő tőrök klánja. A Hős rendezője, forgatókönyvírója és bájos főszereplőnője, Ziyi Zhang állt újra össze a filmhez, amelyből megtudhatjuk, milyen volt a belviszályok bolygatta Kína ezer évvel ezelőtt, és hogyan lehet egy vak lány terrorista. A filmben a Szigorúan piszkos ügyek-trilógia sztárja, Andy Lau is szerepel.

Repülő tőrök klánja – Ziyi Zhang és Takesi Kenicsiró

A harmadik keleti témájú, Hongkong hardcore címet viselő szekcióban A szem rendezője az Ab-normális szépség című horrorral borzolja tovább a Titanic látogatóinak idegeit a halottak képeit gyűjtő lány meséjével. A hagyományos ázsiai lövöldözős filmek szerelmesei is megtalálhatják számításukat ebben a blokkban Az adásunkat megszakítjuk című produkcióval.. A fesztivál legsokkolóbb filmje lehet az Extrém esetek: Gombócok című posztfeminista horror, amelyben az idei berlini filmfesztivál minden porcikáját láttatni engedő ruhakölteményeiről elhíresült zsűritagja, Bai Ling kerül kapcsolatba a kannibalizmussal.

Bai Ling az Extrém esetek: Gombócok egyik jelenetében

A március 31-től április 10-ig tartó fesztiválon bemutatott filmek száma a Filmdokk szekció darabjaival együtt összesen 61-et tesz ki. A kortárs filmművészet válogatott alkotásait az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth és Toldi moziban, valamint az Örökmozgó Filmszínházban tartott vetítéseken lehet megtekinteni.

[origo]

Comments are closed.