Forrás: Index

Szabadlábon Bobby Fischer

Index/MTI

2005. március 24., csütörtök 6:28

Japánban szabadlábra helyezték Bobby Fischert. A világhírű sakkozó rögtön elindult Izland felé, mert nem akar visszatérni „a zsidók ellenőrzése alatt álló Egyesült Államokba”. Az egykori sakkvilágbajnokot a Jugoszlávia elleni szankciók megsértésével vádolják, és akár tíz év börtönt is kaphat. Szabadlábra helyezték a japán hatóságok csütörtökön Bobby Fischert, az egykori amerikai sakkvilágbajnokot, aki azon nyomban elindult választott hazája, Izland felé.

Usgyi

Szemtanúk látták, amint 62 éves Bobby Fischer japán jegyesével elindult a tokiói nemzetközi repülőtér felé, hogy felszálljon egy Izlandba tartó járatra. Fischer feje fölül ezzel elhárult annak a veszélye, hogy Tokió esetleg kiszolgáltatja őt az Egyesült Államoknak, ahol bűnvádi eljárást indítottak ellene. Az egykori amerikai sakkvilágbajnok bűnözőnek nevezte George Bush elnököt, nem sokkal az előtt, hogy elutazott Japánból.

Fischer az amerikai kiadatási kérelmet politikai indíttatásúnak nevezte, bejelentette, hogy lemond amerikai állampolgárságáról, német állampolgár akar lenni, majd engedélyt kért a hatóságoktól, hogy feleségül vehesse a japán sakkszövetség elnökének lányát.

A szigetország főként azért adta meg neki az állampolgárságot, mert Fischer az 1972-ben Reykjavíkban rendezett mérkőzéssorozaton taszította le a sakkvilágbajnoki trónról a szovjet Borisz Szpasszkijt.

Tiltott parti

A zsidó származású, de jó ideje erősen antiszemita nézeteket valló Fischert 1992 óta üldözik az amerikai hatóságok. Az egykori sakkvilágbajnok a horvátországi és boszniai agresszió miatt nemzetközi bojkott alá vont milosevicsi Jugoszlávia meghívására páros mérkőzést játszott egykori riválisával, az orosz-svájci Borisz Szpasszkijjal. Azon túl, hogy ezzel a diktátor propagandacéljait szolgálta, még hárommillió dolláros pénzdíjban is részesült, ezzel kimerítette a szankció alatt álló országgal folytatott üzleti tevékenység vétségét, melyért akár tíz év börtönt is kaphat.

A következő tizenkét évben Fischer kizárólag olyan országokban tartózkodott, melyek nem kötöttek kiadatási szerződést az Egyesült Államokkal – így Magyarországon is megfordult a kilencvenes években. Japánba érkezése után tavaly júliusban Tokió repterén őrizetbe vették, miután kiderült, hogy útlevelét érvénytelenítették a japán hatóságok.

Comments are closed.