Forrás: Világgazdaság

Vállalatok és piacok

A szakboltok és a lakberendezési stúdiók maradhatnak még talpon – Materiál-beruházás Budapesten

Előretörnek a nagy áruházak a bútorpiacon

[2005-03-24]

Közel 8,7 milliárd forintos beruházással építési és lakberendezési szakáruházat épít Budapesten a Metropolitan Kft. Ágazati szakértők szerint ez a jövő útja, s a piacról lassanként kiszorulnak az életképtelen kisebb üzletek. Az európai piacon a forgalom meghatározó részét már ma is a nagy lakberendezési áruházak bonyolítják.

A budapesti Róbert Károly körúton épülő negyvenezer négyzetméteres Materiál szakáruház építési és lakberendezési termékekre szakosodik, kínálatának döntő részét azonban a bútorok és a textíliák teszik ki. Különlegesség, hogy a tervezők és építészeti szakemberek számára külön irodákat alakítanak ki, majdnem öt és félezer négyzetméteren. A beruházó, a Metropolitan Kft. új szereplő a bútorkereskedelemben, eddig kizárólag ingatlanpiaci beruházásokkal, főként irodaépítéssel foglalkozott a fővárosban. A tulajdonos az izraeli állampolgárságú, de Magyarországon élő Chanoch Nissany civilben a Forma-1-es Minardi csapat tesztpilótája. Az áruház a tervek szerint szeptemberben nyílik. A Metropolitan Kft.-nél a Világgazdaság érdeklődésére elmondták, hogy a jövőben vidéki városokban is szeretnének hasonló jellegű áruházakat építeni, amennyiben a budapesti premier üzletileg sikeres lesz.

A 35 millió eurós, közel 8,7 milliárd forintos beruházás azt jelzi, hogy a befektetők bíznak a magyarországi lakásépítési és felújítási, valamint lakberendezési és bútorpiaci fellendülésben ugyanakkor mutatja, hogy a jövő a komplex szolgáltatást kínáló nagy áruházaké. Ágazati szakértők szerint a következő években felgyorsulhat a magyarországi bútorkereskedelem átalakulása, a kisebb, ötszáz négyzetméter körüli bútorüzletek többsége valószínűleg tönkremegy, lehúzza a rolót. Édl Román, a Domus Budapest Áruház igazgatója szerint jelenleg stagnál a bútorpiac, a vásárlókért lassan ölre mennek még a nagy áruházak is. Ez az átmeneti időszak becslése szerint még három-öt évig tarthat, s ezt a kisebb üzletek aligha tudják átvészelni. A fellendülést sejteti, hogy szakértők szerint lassan időszerű lesz a használatban lévő bútorok leselejtezése, cseréje, hiszen az elmúlt 15-20 évben ez elmaradt, vagyis a vásárlóerő növekedésével borítékolható a piac élénkülése. Ebben bízva nemrég a Domus is új áruházat nyitott, ezerhatszáz négyzetméteren a MOM Park bevásárlóközpontban – jegyzi meg Édl Román. Hozzátette: a gazdasági konjunktúra talán legjobb fokmérője a bútor, hiszen a fellendülés jelei szinte azonnal megmutatkoznak a kereslet felfutásában.

A statisztikák szerint egyébként ma Magyarországon összesen négyezer bútorbolt működik, amely indokolatlanul magas szám a piac méretét és a vásárlóerőt tekintve. Egy korábbi felmérés szerint az európai piacon a bútorkereskedelem 70-75 százalékát a nagy áruházláncok bonyolítják le, ezzel szemben Magyarországon a részesedésük még csak 40 százalék körül mozog.

A nagy áruházak mellett Édl Román szerint az egy-egy termékkörre specializálódott kisebb üzletek, illetve a lakberendezési stúdiók tudnak életben maradni. A fővárosi Szigedi Bútor az egyik legrégebbi szakkereskedés, itt másfél évtizede kizárólag tömörfenyő-bútorokat értékesítenek. Horváth István titkárságvezető érdeklődésünkre elmondta, a specializáció számos tekintetben kétségtelenül előny, viszont bizonyos korlátokat is jelent.

Egyetért azzal, hogy belátható időn belül számítani lehet a fellendülésre, de Édl Románnal ellentétben nem három-öt, hanem nyolc-tíz éven belül várja az élénkülést. Addig a többletszolgáltatások, például az egyedi igények kielégítése jelenthet garanciát a túlélésre.

Comments are closed.