Forrás: HVG

Legkorábban októberben folytatódhat Tarr Béla A londoni férfi című filmjének forgatása Korzikán, ha addig sikerül új koproducert találni. A korábbi partner öngyilkossága miatt a film a csőd szélére jutott.

Bizonytalanná vált a világszerte kultuszfilmjeiről ismert rendező, Tarr Béla A londoni férfi című filmjének befejezése, miután a külföldi partnerek cashflow-ját intéző francia bank, a Coficiné S.A. befagyasztotta a kifizetéseket. A magyar filmek átlagosan kétszázmillió forintos büdzséjéhez képest rendkívül drágának számító alkotás 1,3 milliárd forintos költségvetéséhez 400 millió forintot adó Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) támogatása csak kilenc napra és harminc perc felvételére volt elegendő. A helyszíni átvilágítás után az MMK megvalósíthatatlannak minősítette a filmet, és a stáb kénytelen volt a hétvégén hazautazni.

A vasúti indótoronyból mindent látó francia váltóőr és a városba érkező londoni artista kapcsolatáról, a pénzért folyó harcáról szóló George Simenon-regény megfilmesítését Tarr és Krasznahorkai László évek óta tervezte. Ám nehézkesen állt össze a produkció: a pénzt például több mint tíz helyről kalapozták egybe, többek között az EU filmalapjától, az Eurimages-tól. A költségvetés 43 százalékát a magyar fél – ezen belül 400 millió forintot az MMK – adta, 34 százalék lett volna a francia, 10 százalék a német, 13 százalék pedig az angol partnerek részesedése. De a forgatási helyszín kiválasztása is egy egész évig tartott. A rendező az összes európai kikötőt számba véve találta meg az „igazit”: a korzikai Bastiát, ahol Rajk László tervei alapján a díszletépítők csaknem 500 millió forintból korhű vasúti pályaudvart alakítottak ki, több száz méter vasúti sínt fektettek le, és egy váltóőrtornyot állítottak fel.

Patthelyzet alakult ki, amikor a francia koproducer idén február 10-én váratlanul öngyilkos lett (Tarr szerint 2003-ban az Európai Filmakadémia igazgatóságának elnökévé választott, 50 éves Humbert Balsan „igazi nagypályás producer volt”, de sajtóhírek szerint mély depresszióban szenvedett). Mivel a külföldi támogatókkal ő kötött szerződést, halála után a Coficiné S.A. – a francia filmgyártás egyik fő finanszírozó pénzintézete – azonnal leállította a pénzek kifizetését. Csak átmeneti mentőövet dobhatott a produkciónak a Tarr Béla mellett Téni Gábor producer vezetésével működő, a film hazai finanszírozását intéző T.T. Filmműhely, amely ekkor az MMK garancialevelével felvett bankhitelből egy sor olyan dolgot kifizetett, ami a francia koproducer feladata lett volna, például 55 ezer eurót költött egy máltai hajóra. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a forgatási helyszín rendbetételéért felelős korzikai alvállalkozó cég, a Tanit a kifizetések leállása miatt felmondta a franciákkal kötött szerződést, és – a hírek szerint nem túl sportszerűen – távozásra szólította fel a produkciót. „Mindenkinek kivannak az idegei” – védte a mundér becsületét Tarr, aki szerint szinte a csodával határos, hogy a tervezett forgatási idő 20 százaléka alatt a film 22 százalékát sikerült felvenni.

„Azt hittük, a közalapítvány, mint a film egyik legnagyobb befektetője, kisegít majd bennünket” – mondta a rendező, aki azt kérte az MMK-tól, hogy annak gyártócége, a Sorstalanság megmentésére létrehozott Magyar Mozgókép Kft. vegye át a film forgatását, és adja meg azt a befejezési garanciát, amit idáig Balsan vállalt. A külföldi finanszírozók ugyanis ennek meglétéhez kötötték a további pénzek felszabadítását, a 3 millió forint törzstőkéjű T.T. Filmműhelyt pedig nem tartották annyira erősnek, hogy ezt a befejezési garanciát tőle elfogadják. „A külföldi befektetők csak annyit szerettek volna tudni, hogy nem vagyok egyedül” – véli Tarr, hangsúlyozva, levelében nem pénzt akart kisajtolni az MMK-tól, hiszen a csúszásból származó kár 10-30 millió forint közöttire becsült összege menet közben még finanszírozhatónak tűnt. Az MMK azonnal a helyszínre küldte munkatársait, hogy átvilágítsák a veszélybe került produkciót, ők pedig március 4-én Párizsban az MMK nevében kilátásba is helyezték a segítséget.

Ám a közalapítvány kuratóriuma alig egy héttel később már azt jelentette be, hogy a produkció megvalósíthatatlanná vált. „A rendező lehetetlent kért” – indokolta az MMK elutasító válaszát a HVG-nek Szakácsi Lajos, a vizsgálóbizottság elnöke, aki szerint sem az alapítványnak, sem a kft-nek nincsenek jogosítványai biztosítási garancia vállalására. Tarr ugyanakkor úgy véli, korai volt az MMK kijelentése. „Ők legfeljebb annyit mondhatnak, hogy nem kívánnak több segítséget adni annál, amit eddig adtak” – szögezte le a rendező. A T.T. Filmműhely már tárgyalásokat folytat egy új francia koproducerrel, de csak akkor lehet vele szerződést kötni, ha valaki átvállalja a Balsan halála miatt kieső 200 ezer eurós tételt. A díszleteket egy bérelt helyi raktárban tárolják, amíg a forgatás újra elkezdődhet. Legkorábban októberben, mivel a helyi hatóságok a nyári turistaszezon miatt korábban nem adnak már ki forgatási engedélyt. „Legalább abban az évszakban vesszük fel a filmet, amelyikben az eredeti történet is játszódik” – reagált optimistán a rendező.

Pedig az MMK-tól nem sokat remélhet, hiszen annak az idei filmpályázatokra sincs elegendő pénze. A kormányhatározatban 2005-re ígért 8 milliárd forinttal szemben az idei teljes filmtámogatás csupán 5,15 milliárd forint (HVG, 2005. február 5.). Javíthat a helyzeten a kulturális tárca jövő héten a kormány elé kerülő javaslata, amely szerint az MMK állami garanciával felvehető hitel formájában az idén még 2,85 milliárd forintot előre elkölthetne a jövő évi előirányzat terhére. Ám a Tarr-film esetére utalva Zachar Balázs, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főosztályvezetője megjegyezte: „Ilyen konstrukcióban el sem kezdődhetne a forgatás, amíg a finanszírozásban részt vevő bank azt látja, hogy nem áll biztos lábon a produkció.”

G. TÓTH ILDA

Comments are closed.