Forrás: Index

Életfogytiglani börtön a kommunista japán terroristának

MTI

2005. március 23., szerda 11:46

Hatvannégy ember túszulejtésében találta bűnösnek a bíróság Vakó Haurót, a Japán Vörös Hadsereg volt vezetőjét. A kommunista terroristák a hetvenes években nyugati országok nagykövetségeit támadták, illetve Izraelben követtek el merényleteket.

Életfogytiglani börtönre ítélték Japánban a helyi Vörös Hadsereg nevű kommunista terrorsztevezet egyik volt vezetőjét. A hetvenes években aktív terroristák több külföldi diplomáciai képviselet, többek között Franciaország és Hollandia nagykövetsége ellen is merényletet követett el.

Az 56 éves Vakó Haruót túszejtésekkel és emberölési kísérletekkel vádolták, amelyeket 1974-ben egy Franciaország hágai nagykövetsége ellen intézett támadás idején, illetve az amerikai, kanadai, japán és svéd képviseleteket magában foglaló Kuala Lumpur-i komplexum 1975-ös megszállásakor követett el.

Vakó a két támadással, amelyek során összesen 64 embert ejtettek túszul, és öten sebesültek meg súlyosan, a Japán Vörös Hadsereg tagjainak kiszabadítását követelte. A francia és a japán hatóságok végül az 1969-ben alakult szervezet hat tagját szabadon engedték. Vakót 2000-ben kiadta Libanon, ahol a szervezetnek palesztin táborokban voltak bázisai.

A Japán Vörös Hadsereg leghírhedtebb tettét 1972-ben követte el, amikor 24 civilt lőtt le a tel-avivi repülőtéren három terrorista. A csoport alapítóját, Sigenobu Fuszako asszonyt 2000 novemberében letartóztatták Japánban, s ő egy évvel később bejelentette a szervezet feloszlatását.

Comments are closed.