Forrás: Magyar Rádió

Az algériai arab csúcsértekezlet második, egyben zárónapján felszólaló házigazda szerint a kétes játszmák és az Arab Liga háta mögött kötött kompromisszumok gátolják az érdemi munkát.

Az araboknak a saját ellentmondásaikkal kell szembenézni. Ez a gondolat hatotta át Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök beszédét az Arab Liga 17. csúcstalálkozóján.

A vendéglátó ország elnöke diplomatikus volt, nyíltan nem támadta az Arab Nemzetek Közösségét, inkább felsorolta azokat a körülményeket, amelyek miatt a Liga nem működik. Buteflika elnök szerint az egoizmus, a kétes játszmák és az Arab Liga háta mögött megkötött kompromisszumok azok, amelyek meggátolják az érdemi munkát, akárcsak a reformokkal szembeni ellenállás és a saját érdekek védelme a hegemóniájukra vigyázó társult országok részéről.

“Egy fórum, ahol mindenki mondhatja a magáét”

Egy újabb fórum, ahol mindenki mondhatja a magáét. A pánarab parlament létrehozását, az arab csúcs egyik fő javaslatát jellemezte így nemes egyszerűséggel a londoni hírtelevízió, a BBC. Hogy a tényeknél maradjunk: valóban nem túl biztató és nem kifejezetten az érdeklődés jele, hogy a 22 meghívott állam- és kormányfőből csak 13, tehát az első számú vezetőknek alig több mint a fele jelent meg Algériában. Libanon például külön nem szerepel az arab csúcs hivatalos napirendjén, bár aligha képzelhető el, hogy a libanoni belpolitika, Szíria magatartása ne kerüljön szóba legalább a folyosói beszélgetésekben. Amit viszont semmiképpen sem lehet megkerülni: a palesztin kérdés, Izrael és a palesztinok viszonya. Erről nyilván sokat vitáznak majd, bár a BBC szerint nincsenek igazán határozott és bátor, új javaslatok. Ez a fő baj, annál is inkább, mert a szokásos belső rivalizálás ebben a tekintetben is megosztja az arab csúcsfórumot.

Marosi Antal (Algír), P. Szabó József

Comments are closed.