Forrás: Híradó

Most Jordánia terjesztette be ismét az Arab Liga elé a javaslatot

Előzetesen jóváhagyták a területet békéért elven alapuló 2002-es közel-keleti békekezdeményezés felújítását az Arab Liga algíri csúcstalálkozóján részt vevő állam- és kormányfők, amiben a kapcsolatok normalizálásáért cserébe Izrael visszavonulását követelik az 1967-es határok mögé – közölte Hani Mulki jordániai külügyminiszter.

Az eredetileg szaúdi javaslatra, az Arab Liga három évvel ezelőtti bejrúti csúcsértekezletén elfogadott békekezdeményezést Jordánia terjesztette ismét a szervezet elé és sikerült felfrissítenie – mondta Mulki az arab vezetők zárt ajtók mögött tartott tanácskozása után. Izrael korábban következetesen elutasította az indítványt, legutóbb éppen hétfőn, mondván: az arab országoknak előfeltételek nélkül kellene megkezdeniük a tárgyalásokat.

Az arab vezetők elfogadták a kétnapos találkozó zárónyilatkozatát, és ennek részeként a szaúd-arábiai béketerv újjáélesztését is – erősítette meg a szíriai külügyminiszter-helyettes újságíróknak nyilatkozva.

A felújított békekezdeményezés követeli Izraeltől, hogy a területet békéért elvvel összhangban teljesen vonuljon ki „az összes megszállt arab területről, beleértve a szíriai Golán-fennsíkot, az 1967. június 4-i határvonalig, és a dél-libanoni megszállt területekről”, utóbbi kitétel a vitatott hovatartozású Sebaa-tanyákra utal. Az Arab Liga államai viszonzásul „lezártnak fogják tekinteni az izraeli-arab konfliktust és a jövőben normális kapcsolatokat építenek ki Izraellel az átfogó béke keretében”.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.