Forrás: Híradó

A sarm-es-sejki megállapodások értelmében a jövő héten tovább folytatódik a városok átadása

Az izraeli hadsereg feloldotta a legnagyobb útlezárást a ciszjordániai Túl-Karm körzetében, ezzel jelezve, hogy átadták a palesztinoknak annak ellenőrzését.

Az anabi kapunak nevezett, Túl-Karm külvárosában lévő útlezárás, amely a Túl-Karmot Náblusszal összekötő úton állítottak fel, közel négy év óta zárva volt. A kapu tíz méter hosszú és két méter magas, sárgára festett fémkorlátokból állt, amelyeket betontömbökre rögzítettek. Megnyitása már hétfőn este elkezdődött, Túl-Karm palesztin kormányzója szerint azonban a megnyitás nem elég, és a kapu teljes leszerelését követelte a korábbi megállapodásra hivatkozva. Ugyanakkor elismerte, hogy az útlezárás megnyitása megkönnyíti a túl-karmi lakosok utazását Ciszjordániában, eljuthatnak Nábluszba és Rámalláhba, továbbá kedvezőbb feltételeket teremt a kereskedelem számára is.

Túl-Karm átadásának gyakorlati módjáról hétfő este született megállapodás az izraeli és a palesztin biztonsági illetékesek többfordulós tárgyalása után. A városban 160 ezer palesztin él. A megállapodás értelmében a palesztin biztonsági erők Túl-Karm egész körzetében jogosultak fegyveresen elfoglalni állásaikat, három falu, Ramin, Alar és Szeida kivételével. Ez utóbbiakba is vezényelnek a későbbiekben palesztin biztonságiakat, de fegyver nélkül.

Fenntartják továbbá a Túl-Karm és a várostól délre fekvő falvak közötti kafrijáti katonai útlezárást, de „a nap 24 órájában engedélyezik a palesztinok áthaladását”. Ugyancsak fenntartják a Túl-Karmtól délnyugatra lévő tajbai útlezárást, ahol ellenőrzik az izraeli területre szóló belépőket. A korlátozások oka, hogy éppen Túl-Karm körzetéből indult az az öngyilkos merénylő, akinek egy tel-avivi diszkónál elkövetett terrorakciójában öt izraeli halt meg február 25-án.

A február 8-i sarm-es-sejki megállapodások óta Izrael eddig Jerikót adta át múlt szerdán a palesztinoknak az ígért öt ciszjordániai város közül. Izraeli illetékesek szerint Túl-Karm után Kalkilíja következik a jövő héten.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.