Forrás: MNO

Die Welt (welt.de)

A konzervatív napilapban Jochen Hehn Franciaországban radikálisan megemelkedett a rasszista támadások száma címmel küldött tudósítást Párizsból, az „emberi jogok országából.”

A rasszista és antiszemita támadások az elmúlt évben 2003-hoz viszonyítva majdnem megduplázódtak. Míg a „Nemzeti Emberjogi Tanácsadó testület” (CNCDH) éves jelentésében 2004-ben összesen 1565 ilyen jellegű támadást sorolt fel, addig 2003-ban mindössze 833-t tartottak nyilván. Ez a legmagasabb szint 1994 óta. A jelentést a belügyminisztérium adataira alapozták, az anyag összeállítói szerint igen magas a lappangás aránya, mert számos áldozat nem mer feljelentést tenni. A legnagyobb növekedést az észak-afrikai muzulmán bevándorlók elleni támadások száma mutatta, a 2003-as 232-ről 595-re növekedett. A bevándorlók elleni támadások robbanásszerű emelkedését regisztrálták Korzikán.

Az antiszemita motivációjú cselekmények 601-ről 970-re emelkedtek. Ezekben 36 személy sebesült meg. 44-ről 65-re emelkedtek a zsidó és muzulmán istentiszteleti helyek és temetők elleni rongálások.

Az antiszemita támadások kapcsán a bizottság megállapította, hogy az előző évekhez képest a közel-keleti helyzet egyre kevésbé motiválta az elkövetőket, ami azt mutatja, hogy az antiszemitizmust egyre kevésbé az aktuális történésekre adott válaszként, inkább „tartósan” megszilárduló jelenségként kell értékelni Franciaországban.

A jelentésben nem kapott helyett a mindennapos diszkrimináció.

Comments are closed.