Forrás: Magyar Rádió

Az Arab Liga állam- és kormányfői tanácskozásukon jóváhagyták a 2002-es közel-keleti békekezdeményezés felújítását. A területet békéért elven alapuló ajánlatban az arab államok a kapcsolatok normalizálásáért cserébe Izrael visszavonulását követelik az 1967-es határok mögé. Izraelben elutasítással reagáltak az indítványra.

Miként a Magyar Rádió a helyszínen megtudta, az arab országok – noha számos kérdésben különböző nézeteket vallanak – az arab-izraeli konfliktus, illetve a palesztin kérdés megítélése tekintetében egységesek. Legalább is ezt mondta – még a békekezdemény felújítását elfogadó határozat előtt – Ualid al-Moalem, szíriai külügyminiszter-helyettes.

– Először is az összes arab állam kifejezte elkötelezettségét, hogy átszervezzék az Arab Ligát a hatékonyabb működés érdekében. Másodszor, továbbra is kitartunk a bejrúti béketerv mellett, illetve egy olyan megnyugtató egyezményt szorgalmazunk, amely rendezné az arab-izraeli konfliktust. Ugyanakkor valamennyi társult ország hitet tett a belső reformok mellett. Ezek a mostani csúcstalálkozó fő kérdései – így a szír politikus.

A Magyar Rádió információi szerint az arab csúcstalálkozó ebben az évben nem, vagy csak érintőlegesen foglalkozik a terrorizmus kérdésével. Érdekes ez akkor, amikor két nappal ezelőtt Dohában történt egy terrorcselekmény.

– Vajon ennek mi húzódik a hétterében, igaza van-e azoknak a nyugati elemzőknek, akik szerint az arab országok közül jó néhányan támogatják a terrorizmust?

– Nem. Van egy határozatunk, amely elítéli a terrorizmust, harcolunk ellene. Különbséget kell azonban tenni a terrorizmus és az elfoglalt területekért folytatott szabadságharc között. Ezt a kérdést teljes mértékben megvitattuk és külön fejezetet fog kapni a záródokumentumban.

Mahmud Abbász a csúcstalálkozón

Jabril Arjoub, Mahmud Abbász palesztin elnök biztonságpolitikai tanácsadója szerint a döntés kulcsa az izraeliek és az Egyesült Államok kezében van.

– Izraelnek el kell döntenie, akar-e biztonságot, stabilizációt, normális viszonyt az arab államokkal. Ha igen, neki kell lépni abban, hogy megszülessen a béke. Az arabok elfogadták második Abdallah jordán herceg kezdeményezését, nevezetesen, hogy az izraeli hadsereg vonuljon ki az arab területekről. Ez a béke kulcsa. Azt gondolom, ez egy jó lehetőség, különösen Amerika, Izrael és a nemzetközi közösség számára – mondta rádiónknak Abbász tanácsadója.

A csúcstalálkozót kitüntette érdeklődésével Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

– Már régen eljött az ideje, meglesz most már a béke, ez nagyon jó lehetőség, amelyet nem szabad elszalasztanunk. Minden feltétel megvan ehhez, jobban, mint bármikor – közölte Solana.

Marosi Antal (Algír), MR

Comments are closed.