Forrás: Híradó

Úti beszámoló Magyarországról a The Washington Post-ban – tele van történelmi emlékekkel, és annyi minden vár felfedezésre, hogy nem lehet betelni vele

A leginkább az operaházáról és törökfürdőjéről ismert Magyarországon a turistát érő meglepetések egyik legkellemesebbje a magyar konyha a maga változatos ínyencségeivel – írta Jackie Spinner, a The Washington Post újságírója a lap hét végi számában megjelent terjedelmes úti beszámolójában.

A Magyarország a gulyáson túl című írásában Spinner nagy élvezettel számol be a magyarországi kulináris gyönyörökről, köztük említve egyebek között a roston sült harcsát túrós csuszával, vagy a somlói galuskát. Az amerikaiak okulására megjegyzi, hogy a gulyás egy leves és nem pedig az a makaróniból és hamburgerből álló valami, amit ezen a néven ismernek.

A szerző bevallotta, hogy az utazás előtt nem sokat tudott Magyarországról, ahova hét hónapja tartó iraki kiküldetését megszakítva látogatott el. Egy nemzetközi újságíró csapatban előzőleg felmérést végzett, miközben a fallúdzsai ostrom ágyúlövései remegtették meg a földet, hogy a közel-keleti térség és az Egyesült Államok között félútig ki hova venné az irányt. Budapest, Budapest, Budapest – a válasz egyhangú volt.

Az iraki hónapok után pont megfelelőnek tűnt egy olyan országot felkeresni, amely átalakuláson megy át, és ahol létezik az elszántság és remény kollektív érzete – írta a szerző, arra emlékeztetve, hogy a magyarok fájdalmas történelmet éltek meg több évtizedes kommunista elnyomással, felkelésük eltiprásával, azelőtt pedig 600 ezer magyar zsidó elpusztításával. A sötét évek egyik jelképes emlékműve Nagy Imre, a kivégzett 56-os reformkommunista magyar miniszterelnök szobra a Duna mentén álló pompás – egyesek szerint hivalkodó – parlament közelében – írta.

A szerző az amerikai turisták figyelmébe ajánlja a Farkasréti temetőt Bartók Béla, Solti György és más hírességek sírjaival, a Margitszigetet, a dunai sétahajózást, a budai várnegyedet múzeumaival, az 1827-ben alapított Ruszwurm cukrászdával és a nagyszerű kilátást pesti oldalra, amelynek látnivalói közül egyebek között az Operaházat, a Szent István bazilikát, és a Deák téri evangélikus múzeumot említi meg.

Jackie Spinner a vidéki városok közül Pécsett és Sopronban járt. Részletesen ismerteti Sopron műemlékeit és történetét, de szomorúan konstatálta, hogy a soproni erdészeti múzeumban nem volt angol nyelvű magyarázó szöveg.

Ha valaki Pécsett csak egy helyet akar felkeresni, akkor a Csontváry múzeumot válassza – vélekedett. Az újságíró a városban úgy tapasztalta, hogy Magyarország olyan ország, amely korán kel és korán zár. A pincér ugyanis türelmetlenül várta, hogy végezzenek a legjobb falatokkal. Ők voltak az utolsó vacsorázók, noha még csak este 9 óra volt.

Magyarország tele van történelmi emlékekkel, és annyi minden vár felfedezésre, hogy nem lehet betelni vele – írta Spinner.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.