Forrás: Híradó

Több száz palesztin informátorát is kivonja Izrael a Gázai övezetből a terület nyárra tervezett palesztin kézbe adásával párhuzamosan, és gyakorlatilag állampolgárként fogadja be őket. A beszámoló szerint a hadsereg lebontja Dahaníját, azt az őrzött települést, ahol az egykori informátorokat szállásolták el családjaikkal együtt. 

A palesztin informátoroknak – akiket palesztin oldalról kollaboránsoknak tekintenek és megvetéssel tekintenek rájuk – fontos szerepük volt az intifáda, a palesztin fegyveres felkelés négy és fél éve alatt az izraeli hadsereg körözött palesztin militáns vezetők elleni akcióiban.

Arról még nem szólnak, hogy mi lesz a palesztin területeken szétszórt izraeli kémek sorsa.

Az intifáda alatt számos feltételezett kollaboránst öltek meg a palesztinok, másokat a palesztin igazságszolgáltatás ítélt halálra. Biztonsági források szerint legkevesebb ezerkétszáz egykori informátor él már jelenleg is Izraelben.

Az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét gyámkodása alatt indult rehabilitációs program keretében új személyazonosságot, tartózkodási engedélyt, és néha állampolgárságot is kaptak. A beilleszkedésüket célzó erőfeszítések azonban gyakran kudarcot vallottak, amikor új lakóhelyükön – izraeli arabok lakta városokban – múltjuk napvilágra került.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.