Forrás: Híradó

Izrael átadta a ciszjordániai Túl-Karm biztonsági ellenőrzését a palesztinoknak

Izrael átadta a ciszjordániai Túl-Karm biztonsági ellenőrzését a palesztinoknak.

Szemtanúk szerint fegyveres palesztin rendőrjárőrök tűntek fel a városban, amelynek palesztin lakossága az utcára vonult ünnepelni. Túl-Karm átadásáról két napon át tartó tárgyalások után állapodtak meg a felek, amelyek hétfőn napközben már a párbeszéd kudarcát is bejelentették, ám egy újabb tárgyalási forduló után megszületett a megállapodás.

Túl-Karm a második ciszjordániai város, amelynek ellenőrzését a február 8-i tűzszüneti megállapodásban kijelölt öt közül a palesztin biztonsági erők átvehetik az izraeli hadseregtől.

Izrael múlt szerdán adta át a palesztinoknak a szintén ciszjordániai Jerikó ellenőrzését a február 8-i sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodásnak megfelelően.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter korábbi bejelentése szerint hétfőn kellett volna megtörténnie Túl-Karm átadásának. A gyakorlatban Túl-Karmban és a többi, még át nem adott városban az izraeli hadsereg a településeken kívül foglalta el állásait, belül pedig a palesztin biztonsági szolgálat fegyveres-egyenruhás tagjai tevékenykednek.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.