Forrás: HVG

Földi László szerint meglepő lenne, ha valóban egy, a sajtóhírekben szereplő külföldi titkosszolgálat állna a magyar ügynöklisták nyilvánosságra kerülésének hátterében. Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója erről a közszolgálati rádióban nyilatkozott vasárnap.

Mint arról a hvg.hu már március 7-én beszámolt, Kozenkai Jenő, az egykori III/II. Csoportfőnökség operatív tisztje BRFK-nál feljelentét tett személyes adatokkal való visszaélés miatt. Az Aerocaritas Alapítvány elnöke szerint felmerül, hogy Political Capital vezetői és munkatársai hazaárulást követtek el és együttműködnek ellenséges titkosszolgálatokkal. A jelenleg a polgári légimentésben tevékenykedő Aerocaritas Alapítvány elnöke a március 4-én postázott feljelentésében azt állítja: „megbízható forrásokból származó, de általam nem ellenőrizhető adatok szerint az ügy hátterében, mint felbujtó, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad található. Az információk szerint a Mosszad idáig 200 ezer dollárt fordított magyar ügynökök finanszírozására és még további 800 ezer dollárt ígért a teljes hálózati kör feltérképezése.”

A Magyar Rádió ma reggeli, Vasárnapi Újság című műsorában ugyanakkor Földi László a külföldi titkosszolgálat megnevezése nélkül arról beszélt: számára meglepő a sajtóinformáció, tudomása szerint volt együttműködés a magyar és a külföldi szervezet között, ezért a külföldi titkosszolgálatnak nem állhatott érdekében partnere meggyengítése.

Földi elmondta, bár semmi nem zárható ki, meglepné a dolog, hiszen a szóban forgó külföldi titkosszolgálat „nem volt ellenérdekű szolgálat a szó klasszikus értelmében”. „Sőt, bizonyos területeken még együttműködésre is kényszerült, vagy volt hajlandó a magyar szolgálatokkal” – mondta a hírszerzés egykori műveleti igazgatója, kifejtve: „miközben bizonyos irányokban együtt kellett, hogy működjön és várt magyar szolgálatoktól komoly információt, illetve hogy úgy mondjam, együttműködési lehetőséget, nem hiszem, hogy eközben neki érdeke lenne ugyanezen szolgálatokat tönkreverni, hiszen ezzel az ő érdeke is, végül is közvetett módon sérül. Ezért számomra egy picit regényes ez a felvetés”.

 

A Vasárnapi Újság interjújában egyszer sem hangzott el a Kozankay által néven nevezett külföldi szolgálat neve.  

A közszolgálati rádió ugyanezen műsorának március 6-i adásában Kövér László volt titokminiszter, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes elnöke beszélt arról, hogy az ügynöklistáknak a titkosszolgálatok működését is veszélyeztető napvilágra kerülése a miniszterelnök környékén keresendő központ forgatókönyve szerint történik, de nem kizárt az sem, hogy ellenérdekű titkosszolgálatok állnak az ügy mögött. A hvg.hu Kövér szavaira szerkesztőségi közleményben reagáltva közölte: a lapunk által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentumok és értesülések esetében az effajta feltételezés kizárható.

MTI/hvg.hu

Comments are closed.