Forrás: HVG

Visszavonta a hadsereg tábori püspökének kinevezését az argentin kormány pénteken, miután Antonio Baseotto azt tanácsolta, hogy „egy kővel a nyakán dobják a tengerbe” az abortuszt támogató egészségügyi minisztert.

A kormány bizalmának megvonását bejelentve Alberto Fernández kabinetfőnök rámutatott, hogy a hadsereg főlelkészének nyilatkozata ‘nagyon áthallásos’ Argentínában. ‘Nyilatkozataival olyasmit javasolt, ami nagyon hasonlít az ország történelmének sötét korszakában történtekhez’ – mondta a kormányfő, utalva arra, hogy a katonai diktatúra idején (1976-1983) a 30 ezer eltűnt ellenzéki közül sokat katonai repülőgépekről élve dobtak a tengerbe a Rio de la Plata folyó torkolatánál vagy még messzebb, az Atlanti-óceán hullámaiba.

Jóllehet a kormány nem ment el odáig, hogy kiutasítsa az országból a főpapot – amit az argentin sajtó korábban lehetségesnek tartott -, a tábori püspök menesztésével így is nyílt válságot kockáztat a Vatikánnal, amely Rafael Bielsa külügyminiszter kérése ellenére nem volt hajlandó felmenteni tisztségéből a február 22-i kijelentésével vihart kavart prelátust.

Az utóbbi időben több súrlódás is előfordult a hatóságok és a helyi egyház között, amelyet a II. János Pál egyik lehetséges utódjának tekintett konzervatív kardinális, Jorge Bergoglio vezet. Az egyház mindent megtett például, hogy megakadályozza egy istenkáromlónak minősített kiállítás megtartását egy templom közelében, és megpróbálta meghiúsítani a nők diszkriminációját tiltó ENSZ-jegyzőkönyv ratifikálását, mivel azt túlságosan abortuszpártinak ítélte.

Valójában a peronista Nestor Kirchner elnök haladónak tartott kormánya is ellenzi az abortusz liberalizálását, csak Gines Gonzalez Garcia egészségügyi miniszter emelt szót a magzatelhajtás legalizálása mellett, s ezzel vonta magára a nagyhatalmú fő tábori lelkész haragját.

Baseottót egyébként azzal vádolják, hogy szoros kapcsolatokat ápolt az egykori katonai diktatúrával és antiszemita kijelentéseket tett. A diktatúraellenes küzdelem jelképévé vált egyesület, a Május téri anyák szerint a püspök egyike azoknak az egyházi vezetőknek, akik bűnrészesek a politikai foglyok fizikai megsemmisítésében. A diktatúra idején eltűntek anyái szerint most ugyanazok emelnek szót a meg sem született életekért, akik annak idején lelki támaszt nyújtottak a ‘fiainkat a tenger sötét mélységébe vető katonáknak, azt mondván nekik, hogy Isten művét valósítják meg’.

MTI

Comments are closed.