Forrás: HVG

Fegyverletételre hívta fel a Hezbollah radikális libanoni síita szervezetet a közel-keleti országban élő maronita keresztények szellemi vezetője, aki szerint a Hezbollahnak politikai párttá kell válnia.

Naszrallah Szfeir bíboros, a libanoni maronita keresztény egyház feje Kofi Annan ENSZ-főtitkárral a világszervezet New York-i székhelyén pénteken folytatott megbeszélése után, újságíróknak nyilatkozva hívta fel a Hezbollahot a fegyverletételre. Felhívását a bíboros azzal indokolta, hogy Izrael már beszüntette Dél-Libanon megszállását, ezért a korábban a dél-libanoni területek felszabadításáért küzdő Hezbollahnak nincs miért harcolnia, ily módon pedig nincs szüksége fegyverekre sem.

A Hezbollah az izraeli fenyegetésre hivatkozva szerdán már elutasította a fegyverletételt, amelyet George Bush amerikai elnök a napokban szintén szorgalmazott.

Naszrallah Szfeir bíboros elmondta azt is, hogy az ENSZ főtitkára nemzetközi megfigyelőket kíván küldeni a májusra tervezett libanoni parlamenti választások tisztaságának ellenőrzésére.

Terje Roed-Larsen, Annan szíriai és libanoni különmegbízottja egy amerikai rádiónak viszont úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ-ben ugyan megvan a szándék a választási megfigyelők küldésére, de fogadásukról még nem született megállapodás a libanoni kormányzattal.

MTI

Comments are closed.