Forrás: MA

A felperesek eredetileg 300 millió dollárt követeltek, de végül elfogadták a felkínált 25,5 millió dolláros alapot.

2005.03.19 07:03 MTI

Előzetesen jóváhagyta a magyar holokauszt-túlélők és az amerikai kormány között létrejött peren kívüli egyezséget az illetékes kerületi bíró az egyesült államokbeli Floridában egy helyi lap pénteki számának a jelentése szerint.

A South Florida Sun-Sentinel című újság beszámolója szerint Patricia Seitz bírónő hitelesítette a megállapodást, amelynek értelmében az Egyesült Államok 25,5 millió dollár kártérítést fizet a magyar zsidók javaiért, amelyek egy ausztriai katonai raktárból tűntek el azután, hogy az amerikai hadsereg 1945 májusában lefoglalta az elrabolt ingóságokat szállító aranyvonatot. A pénzt nem az aranyvonat károsultjai kapják egyéni kártérítésként, hanem szétosztják a magyar holokauszt-túlélőkről gondoskodó izraeli, magyarországi, egyesült államokbeli, kanadai és egyéb karitatív szervezetek között.

A 25,5 millióból 21,2 millió dollárt szánnak szociális célokra. Az összeg folyósításának a felügyeletével Patrizia Seitz bírónő a holokauszttal összefüggő követelések ügyeiben illetékes Jewish Conference on Material Claims szervezetet bízta meg. A magyar holokauszt-túlélők számarányának megfelelően a 21,2 millió dollár 42,5 százalékát izraeli, 22,7 százalékát magyarországi, 20,1 százalékát amerikai, 6,1 százalékát kanadai, 8,6 százalékát egyéb szervezetek kapják. A megállapodás szerint félmillió dollárból létrehozzák az aranyvonattal kapcsolatos dokumentumok levéltárát. A szokásos részesedésnek csak a felét kérő ügyvédek díjazása három millió dollár, 0,8 millió dollár pedig a perköltségek fedezésére szolgál.

Számos felperes kérte a bírónőt, hogy adjon zöld utat a megállapodásnak, mert szeretnék lezárni ezt a történelmi fejezetet, és az idő is sürget, mivel a túlélők már nagyon idős emberek. Gyűjtőper esetében a felek egymás közötti megállapodását a bírónak jóvá kell hagyni. A magyar holokauszt-túlélőket kiértesítik és 90 napjuk lesz arra, hogy esetleg kifogást emeljenek.

A felperesek eredetileg 300 millió dollárt követeltek, de végül elfogadták a felkínált 25,5 millió dolláros alapot. Az ügyvédek szerint ebben az is szerepet játszott, hogy kiderült, túlzottak voltak a korábbi becslések, amelyek szerint a rakomány értéke 200 millió dollár, mai pénzben mérve 2 milliárd dollár volt. A nácik elvitték a vonatról a rakomány értékesebb részeit még mielőtt az amerikai katonák lefoglalta volna. Az amerikai hadsereg ellenőrzése alá került javak értéke így 6,5-13 millió dollár lehetett, amely 65-130 millió mostani dollárnak felel meg. A bírónő várhatóan októberben hagyja végleg jóvá a megállapodást.

Az Egyesült Államok kormánya a megállapodás véglegesítése után nyilatkozatot tesz közzé, amelyben valamilyen módon elismeri felelősségét az ügyben. A nyilatkozatot a kormány fogalmazza meg saját belátása szerint.

Comments are closed.