Forrás: Index

Ukrajnától vett rakétát Kína és Irán

MTI

2005. március 18., péntek 12:58

Atomtöltettel felszerelhető nagyhatótávolságú rakétákat vett Ukrajnából Irán és Kína. A fegyvereladásokról Szvjatoszlav Piszkun ukrán legfőbb ügyész valott a Financial Timesnak.

Rakétákat és manőverező robotrepülőket adott el Iránnak és Kínának Ukrajna. Szvjatoszlav Piszkun legfőbb ügyész a Financial Times pénteki számának nyilatkozva ismerte el a fegyvereladásokat, melyekre Leonyid Kucsma elnöksége idején, 2001-ben került sor. Piszkun azt tagadta, hogy országa nukleáris tölteteket is árult volna.

Fel Japánra, Izraelre

Piszkun tájékoztatása szerint Ukrajna tizenkét X-55-ös rakétát adott el Iránnak, hatot Kínának. A rakéta hatótávolsága háromezer kilométer, azaz Irán akár Izraelt, Kína pedig Japánt is megtámadhatja vele.

A legfőbb ügyész szerint a rakétákhoz nem adták oda a hozzájuk tartozó nukleáris tölteteket. Japánt ennek ellenére aggasztja a lehetőség, hogy a nagyhatótávolságú rakéta Észak-Koreába kerülhet, ez esetben ugyanis reális veszély az atomtámadás. Piszkun szerint ugyanakkor kevés az esélye, hogy a Kínának eladott rakéták Észak-Koreába kerüljenek.

Orosz biznisz

Ukrajnában a Szovjetunió felbomláskor mintegy ezer X-55-ös rakéta állomásozott. Ezek felét vissza kellett volna szolgáltatni Oroszországnak, a másik felét amerikai pénzből szét kellett volna szerelni. A nyilvántartási hiányosságok miatt azonban többnek is nyoma veszett.

A rakétaeladások miatt Piszkun szerint már az előző, még Kucsmához lojális kormány idején vizsgálatot rendeltek el egy üzletember ellen. A tavaly kezdődött titkos eljárás még mindig tart. Piszkun gyanúja szerint az üzletet valójában két orosz üzletember szervezte. Egyiküket, Oleg Orlovot tavaly Prágában őrizetbe vették, írja a Financial Times.

Comments are closed.