Forrás: HVG

A német parlament felsőháza, a Bundesrat is jóváhagyta pénteken a neonáci fellépések bizonyos korlátok közé szorítását célzó törvénymódosítást. A módosítást a képviselőház (Bundestag) már korábban elfogadta, s most az államfőnek, Horst Köhlernek kell megvizsgálnia, illetve aláírnia.

A parlament szeretné, ha a módosítás már a II. világháború befejezésének 60. évfordulója előtt hatályos lenne, az évfordulón ugyanis szélsőjobboldaliak akarnak tüntetni Berlin központjában a németországi „bűnbánati kultusz”, s az ellen a felfogás ellen, amely szerint a szövetségesek győzelme a náci Németország felett felszabadítás volt.

A módosítással elejét akarják venni, hogy neonácik tüntethessenek a holokauszt áldozatainak emlékhelyeinél. A törvény név szerint említi a berlini Brandenburgi kapu mellett létesülő, hatalmas temetőre emlékeztető holokauszt-emlékhelyet, amelyet májusban akarnak megnyitni, az egyéb helyeket a tartományok jelölhetik ki.

Alkotmányjogi aggályokat hangoztat a törvénymódosítással kapcsolatban a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amelynek képviselői nem adták szavazatukat az eljáráshoz. Az FDP szerint a szélsőjobboldal a siker jó esélyével támadhatja meg a jogszabályt az alkotmánybíróságon.

Szigorúbban lépnének fel azok ellen is, akik a jövőben nyílt színen helyeselnék, netán magasztalnák a náci önkényuralmat.

MTI

Comments are closed.