Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Nem Napóleon a legnagyobb francia

2005. március 18.

Az angolok, a németek és a hollandok után a franciák is összeállították történelmi nagyjaik toplistáját. És rögtön meg is lepődtek rajta.

Egyetlen élő személy a Top 10-ben

Még Napóleon sem szerepel azon a tízes listán, melyet a franciák legnagyobb történelmi személyiségeikből állítottak össze, s melyből az elkövetkező hópok során – egy tévéműsor keretében – kiválasztják minden idők legnagyobb franciáját. A 10 nevet ábécésorrendben, a felsőházból közvetített élő adásban ismertették a franciákkal hétfőn. A France 2 állami csatorna mostantól fogva félórás összeállításokat sugároz a tízekről, melyekben ismert személyiségek érvelnek majd egy-egy jelölt mellett.

Akik bekerültek a Top 10-be: Cousteau kapitány, Pierre abbé, Marie Curie és Bourvil

Talán az egyesülési folyamatnak is szerepe lehet abban, hogy az utóbbi időben divattá vált az európai nemzetek körében – tévéműsorral egybekötött szavazás útján – történelmi múltjuk nagyjainak „toplistázása”. Az érdekesebb esetekről mi is rögtön beszámoltunk. A sort Nagy-Britannia kezdte, melynek polgárai a háborús miniszterelnököt, Winston Churchillt választották a történelem legnagyobb britjének. Ezt a szavazást nem sokkal követte a legnagyobb fekete brit megválasztása, amelyben Mary Seacole, a krími háború ápolónője végzett az élen.

Ki legyen a legnagyobb magyar?

Úgy gondolja, Stefi gróf után is van élet, és Kossuth is tán elhamarkodottan nyilatkozott? Javasoljon Ön 10 személyt, akiket szívesen látna a legnagyobb magyarok listáján!Hírt adtunk a hollandiai szavazásról is, melyet a voksok újraszámlálása után Orániai Vilmos herceg nyert meg – orrhosszal Pim Fortuyn, nem sokkal azelőtt meggyilkolt politikus előtt. A legnagyobb meglepetést a hollandok számára mégis az okozta, hogy Anna Frankra nem lehetett szavazni, hiszen a holokauszt áldozatává vált lány nem volt holland állampolgár. A téma csakhamar szóba került a holland parlamentben is, és egy politikai-társadalmi vita után a holland politikusok úgy döntöttek: Anna Frank posztumusz sem kap állampolgárságot.

A franciák nem tagadják, hogy a nagy sikerű BBC-sorozattól kaptak kedvet a „le plus grand français de tous les temps” (minden idők legnagyobb franciája) megválasztásához. Az első száz jelöltet véletlenszerűen állították össze a szerkesztők, ezek közül pedig országos szavazással választották ki a legnépszerűbb tízet. Utóbbiakról a France 2 csatorna az elkövetkező hónapokban dokumentumfilm-sorozatot sugároz, a nézők pedig telefonon, sms-ben és e-mailen szavazhatnak a legnagyobb franciára.

Már az eredeti, százas lista is okozott néhány meglepetést a nemzeti önképükre és demokratikus hagyományukra oly büszke franciáknak. Az „égalité” hazájában ugyanis mindössze 10 nőnek sikerült beverekednie magát a Top 100-ba – igaz ugyan, hogy közülük kettő, Edith Piaf és – az amúgy lengyel származású – Marie Curie rögtön a Top 10-ben kötött ki. A százas listának majdnem egyharmadát (32 személy) kortárs, élő személyek teszik ki.

És akik kimaradtak: Nagy Károly, Catherine Deneuve, Arthur Rimbaud és Pierre-Auguste RenoirLássuk hát a furcsaságokat! Napóleon, egy évszázad legrettegettebb franciája a 16. helyen végzett. Az egyetlen politikus, aki befért a Top 10-be, Charles de Gaulle volt. Kortárs politikus mindössze a 42. helyig vitte, Jacques Chirac személyében. Néhány jelentősebb történelmi személy a következő helyezéseket kapta: Nagy Károly (22), Francois Mitterrand (24), Jeanne d”Arc (31), XIV. Lajos (50), Robespierre (72).

A Top 10-be egyetlen élő személy került: a 92 éves Pierre abbé, a jezsuita szerzetes, aki évtizedek óta rengeteget dolgozik a hajléktalanokért, és rendszeresen a népszerűségi listák élmezőnyében szerepel.

A legnagyobb britek, németek, franciák

Maguk a franciák is meghökkentek két komikus előkelő helyén, hiszen egyik sem tartozik a francia színész-panteon első vonalába. Bourvil (eredeti nevén André Zacharie Raimbourg) az 50-es, 60-as évek francia komédiáinak jellegzetes alakja ma is népszerű ugyan, de vitathatalanul akadnak nála kiemelkedőbb francia színészek. „A francia Róbert bácsi” névvel is illethetnénk a másik komikust, aki felkerült a top 10-be: a kövérkés Coluche (eredeti nevén Michel Colucci) a maga idején népszerű sztárja volt az egyszerű poénokra épülő hasraesős, tortadobálós burleszkfilmeknek, de nagy népszerűségre tett szert azzal is, hogy ingyenkonyha-hálózatot létesített a hajléktalanoknak.

Nem került viszont a Top 10-be néhány sokkal ismertebb – és jelentősebb – színész: Fernandel (eredeti nevén Fernand Contandin) a 13. lett, a többi neves színész ebben a sorrendben következett utána: Louis de Funes (17), Jean Gabin (18), Jean-Paul Belmondo (38), Catherine Deneuve (97) és Gérard Dépardieu (99).

A legelőkelőbb helyen végzett sportoló – az egyébként arab származású – Zinedine Zidane lett (21), a következő a szintén focista Michel Platini (41), Eric Tabarly vitorlázó (49) és David Douillet cselgáncsozó (51) következett. A legalsó helyre került sportoló az előbbieknél jóval ismertebb Yannick Noah teniszező lett (56). Még így is jócskán megelőzték például a festőművész Pierre-Auguste Renoirt (77) és Jean-Paul Sartre-t, a Nobel-díjas írót (96).

A szórakoztatóipar is képes volt magasra lendíteni egyeseket: Michel Drucker tévés műsorvezető a 78. lett, aminek különös ízt ad, hogy a tévés szavazássorozat nyitóestjének is ő volt az egyik házigazdája. Műsorvezető-társa így kommentálta ironikusan az esetet: „Megelőzted Rimbaud-t, aki a 84-ik lett, és Baudelaire-t, aki a 82-ik – ami azt bizonyítja, hogy drogok nélkül is lehet sikeres az ember…”

A szavazatok alapján a tíz legnagyobb brit, német és francia listája

A brit Top 10

Winston Churchill

Isambard K. Brunel*

Lady Diana

Charles Darwin

William Shakespeare

Isaac Newton

I. Erzsébet

John Lennon

Horatio Nelson

Oliver Cromwell

A német Top 10

Konrad Adenauer

Karl Marx

Albert Einstein

Johann Sebastian Bach

Johann Wolfgang von Goethe

Johannes Gutenberg

Luther Márton

Willy Brandt

Otto von Bismarck

Scholl-testvérek**

A francia Top 10

Bourvil

Coluche

Jacques Cousteau

Marie Curie

Charles de Gaulle

Victor Hugo

Moliere

Louis Pasteur

Edith Piaf

Pierre abbé

* Isambard Kingdom Brunel angol mérnök, a viktoriánus kor egyik legjelentősebb építőmérnöke volt.

** Hans és Sophie Scholl a Fehér Rózsa náciellenes csoport vezetői voltak Münchenben, a háború idején.

www.mult-kor.hu?article=9303

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.