Forrás: Híradó

Az arab ország közszolgálati televíziója nem hajlandó közvetíteni a zsidó versenyző dalát. Izrael jelenléte miatt Libanon mégsem vesz rész az idei, 50. eurovíziós dalfesztiválon, amelyet május 19-21 között rendeznek Kijevben.

Libanon formálisan háborúban áll Izraellel, és bármiféle kapcsolat a zsidó állammal bűncselekménynek minősül.

A fesztivál honlapján pénteken megjelent közlemény szerint az izraeli részvétel miatt a libanoni közszolgálati televízió nem tudja teljesíteni a részvétellel járó kötelezettségeket, így azt, hogy az összes – köztük az izraeli – versenyző dalát közvetíti és közzéteszi az izraeli internetes honlapot is, amelyen az izraeli résztvevőre lehet szavazni.

A libanoni televízió vezetője azt mondta Bejrútban, hogy nem tudtak Izrael részvételéről, amikor decemberben beadták jelentkezésüket a fesztiválra. A távolmaradás ellenére a libanoni tévének ki kell fizetnie a részvételi díjat, sőt egyelőre ismeretlen összegű büntetést is fizetnie kell.

A kicsiny arab országot Aline Lahoud képviselte volna Quand tout sienfuit című, francia nyelvű dalával. Az izraeli televízió szóvivője sajnálkozását fejezte ki a libanoni részvétel lemondása miatt, szerinte a verseny jó alkalom lett volna a közel-keleti nyugalom tanúsítására.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.