Forrás: Manager Fórum

Döntéshozóknak

www.mfor.hu

Menedzsment Fórum – > Vállalatvezetés -> Kulturális különbségeket jelez a főnöktől való távolság

Kulturális különbségeket jelez a főnöktől való távolság

2005-03-18 09:21:00

Vannak vállalatok, illetve kultúrák, ahol a főnök mindenhatóságot követel, máshol beéri a támogató szereppel. Az interkulturális kutatások megállapították, hogy a különböző kultúrák hatalomfelfogása között szisztematikus eltérés található, írja a Világgazdaság.

A több mint száz országban végzett felmérés statisztikai elemzésével Geert Hofstede holland kutató öt kulturális dimenziót különített el, köztük a hatalmi távolság indexet (Power Distance Index, PDI), amely a hierarchia eltérő szintjein elhelyezkedő egyének közötti távolság és annak mértéke, hogy a társadalom miként alkalmazkodik a tagjai között megnyilvánuló egyenlőtlenségekhez.

A különböző kultúrák hatalomfelfogásának komoly hatása van a szervezeti működésre (is), hiszen jelentősen befolyásolja a főnök és beosztottai szerepét. A nagy hatalmi távolságú kultúrákban, például az arab országokban, Oroszországban, Romániában a főnök egy mindent tudó guru, akinek mindenre kész válaszai vannak, és az egyenlőtlenség elfogadottnak számít. Az ellentétes póluson viszont a főnök inkább egy problémamegoldó, támogató személy, aki a megfelelő erőforrások és személyek ismerete által járul hozzá az akadályok elhárításához – ez főleg Ausztriára, Izraelre és Svédországra jellemző.

A hatalmi távolság azonban nem az egyetlen, kulturálisan kódolt különbség, ezért a nemzetközi környezetben sikeresen boldogulni kívánó vezetőknek ismerniük kell egy adott kultúra individualizmus-kollektivizmus orientációját, férfias, illetve nőies karakterének mértékét, továbbá jellemző kommunikációs mintáját, derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Comments are closed.