Forrás: Híradó

Egy most elfogott banda Japánt célozta meg – 80 milliárd forint lehetett volna a zsákmányuk

Már Magyarországon is próbálkoznak az internetes banki csalók. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint 400 ezer olyan ügyfél van, aki a világhálón intézheti banki ügyleteit. A szakemberek szerint a rendszer leggyengébb pontja az ügyfél gépe. Egy nemzetközi banda ezt használta ki, amikor több mint 80 milliárd forintnyi fontot próbált leemelni egy japán bank számláiról. A Scotland Yard megakadályozta a virtuális bankrablást, Izraelben pedig elfogták az ügy első gyanúsítottját is.

A Scotland Yard speciális számítógépes egysége tavaly október óta figyelte a nemzetközi bűnszervezetet, amely kémprogramokat telepített egy japán bank ügyfeleinek számítógépére. Egy-egy billentyű leütés után a csalók hozzájutottak minden titkos kódhoz. A szakemberek szerint a számítógépes csalók már Magyarországon is próbálkoznak. A bankszövetség bankbiztonság munkabizottságának vezetője szerint már többször támadtak meg pénzintézeteket, eddig sikertelenül.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a londoni rablási kísérlet előtt néhány nappal már jelezte, hogy akár a magyar ügyfelek számítógépeit is célba vehetik a csalók. Magyarországon közel 400 ezer olyan felhasználó van Magyarországon, akinek elektronikus banki hozzáférése van. A felügyelethez néhány panasz ilyen témában már érkezett, ugyanakkor ezek száma nem jelentős. A szakemberek ennek ellenére úgy vélik, hogy ez nagy felhasználói szám azt jelzi, hogy az ilyen bűncselekmények száma megnövekedhet.

A világhálón garázdálkodó szélhámosok legtöbbször bankok nevében küldenek elektronikus leveleket, és az ügyfél titkos kódjait kérik el. A PSZÁF szerint ilyen esetekben fontos az elővigyázatosság, és meg kell vizsgálni, hogy az e-mail-el nem érkezett-e kémprogram is.

Híradó

Comments are closed.