Forrás: MA

A bíróság elutasította a rendőrség képviselőjének azt a kérését, hogy a szabálysértést minősítse át rendzavarássá. A bíró ebben a kérdésben elfogadta Bácsfi Diána álláspontját: eszerint ugyanazért a vétségért nem lehet kétszer büntetést kiszabni. Emlékeztetett: rendzavarásért már letöltötte húsz napos büntetését.

2005.03.18 16:59 MTI

Gyülekezési joggal való visszaélés miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken jogerősen helyben hagyta a magát hungaristának valló Bácsfi Diána 60 ezer forintos pénzbírságáról hozott korábbi végzését. Pelle Andrea ügyvéd szerint azzal, hogy a bíróság közterületnek minősítette a temetőt, szembekerült Gergényi Péter rendőrfőkapitány álláspontjával.

A bíróság szerint a Rákoskeresztúri új köztemető, ahová a Magyar Jövő Csoport vezetője 2004. októberében rendezvényt szervezett, közterületnek minősül, és Bácsfi Diána nem tett eleget bejelentési kötelezettségének.

Gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt indult ügyben a PKKB január 7-i végzését hatályban tartja, a végzés ellen nincs helye fellebbezésnek – mondta ki a bíró. Rácz János ezzel nemcsak a védelem, de a rendőrség álláspontjával szemben hozott döntést; utóbbi képviselője ugyanis a tárgyaláson azt közölte: már a rendőrség sem tartják közterületnek a temetőt.

A jogi vita lényege, hogy a köztemető közterületnek minősül-e, vagy sem. Korábban azért indított eljárást a rendőrség Bácsfi Diána ellen, mert 2004. október 23-án egy be nem jelentett rendezvényre invitáló röpcédulákat osztott a belvárosban. Két hónappal később ugyanakkor Gergényi Péter Budapest rendőr-főkapitánya azzal utasította el Bácsfi Diána egy hasonló bejelentését, hogy a temető nem minősül közterületnek, így arra nincs hatásköre.

A bíró indoklásában idézte a szabálysértési törvény jogértelmezését, ami szerint ‘közterület (…) közhasználatra szolgáló minden olyan magán-, állami- vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amely mindenki számára korlátozás nélkül igénybe vehető’. Közölte: a temetők fenntartója az önkormányzat, és álláspontja szerint a temető nyitva tartása nem tekinthető olyan korlátozásnak, amire a törvény szövege utal.

‘Nagyon nem jó, ha a rendőrség és a bíróság jogértelmezése egy ilyen egyszerű kérdésben nem egyezik’

‘A köztemető (…) mindenképpen olyan közterületnek minősül, amelyik a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, és ennek megfelelően bejelentési kötelezettség alá tartozik’ – szögezte le.

A bíróság ugyanakkor elutasította a rendőrség képviselőjének azt a kérését, hogy a szabálysértést minősítse át rendzavarássá. A bíró ebben a kérdésben elfogadta Bácsfi Diána álláspontját: eszerint ugyanazért a vétségért nem lehet kétszer büntetést kiszabni. Emlékeztetett: rendzavarásért már letöltötte húsz napos büntetését.

A bíró közölte, az ügyben ugyanakkor ‘fennáll egy látszólagos ellentmondás’, hiszen a rendőrség elsőfokú határozata közterületnek minősítette a helyet, majd ‘ugyanakkor ugyanarra a helyre’ a budapesti rendőrfőkapitány határozata ‘ennek ellentmondani látszik’. Hozzátette: a bíróságot a rendőrfőkapitány álláspontja nem köti.

Bácsfi Diána a tárgyaláson közölte: tudomása szerint még soha egyetlen szervezetnek sem kellett bejelentést tennie egy temetői rendezvényről.

Pelle Andrea, Bácsfi Diána jogi képviselője közölte: értetlenül áll a döntés előtt. A rendőrségnek a temetőről kialakított kétféle álláspontjára utalva azt mondta, hogy az eltérő jogértelmezés hatósági önkényhez vezethet.

A döntést követően az MTI-nek azt mondta: a bíróság döntése számára azt jelenti, hogy ‘azt várják el az emberektől’ hogy bár tudják, hogy elutasító határozatot kapnak majd, mégis tegyenek bejelentést tervezett temetői rendezvényükről.

Közölte, a jogi keretek ugyan nem adnak lehetőséget a fellebbezésre, de mint mondta, megpróbálnak kidolgozni egy olyan stratégiát, amivel a jelenlegi tarthatatlan helyzetet változtatható. ‘Nagyon nem jó, ha a rendőrség és a bíróság jogértelmezése egy ilyen egyszerű kérdésben nem egyezik – hívta fel a figyelmet.

Elmondta azt is, a bíróság pénteki döntése azt jelenti, hogy bármilyen temetőben tartandó rendezvényt, megemlékezést a rendőrségen be kellene jelenteni.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálatának ügyvédje az MTI kérdésére elmondta: a védelmet azért vállalta el, mert álláspontja szerint az ügy megítélésétől függetlenül a pártatan elbírálás és a jogegyenlőség mindenkit megillet.

Bácsfi Diánát és két társát 2004. október 24-én állították elő, s vették őrizetbe, miután aznap délután a fővárosban, az Astoria-aluljáróban osztogattak röplapokat, amelyen egy másnapi, be nem jelentett rendezvényükre invitálták az embereket. A rendőrség gyülekezési joggal visszaélés, illetve rendzavarás szabálysértése miatt indított eljárást. Utóbbi miatt Bácsfi Diána 2004 őszén már letöltötte húsz napos büntetését.

Comments are closed.