Forrás: Híradó

A Palesztin Hatóság nem kezdheti meg a béketárgyalásokat Izraellel, ha a zsidó állam folytatja az Izraelt a ciszjordániai palesztin területektől elválasztó biztonsági kerítés építését – jelentette ki a palesztin külügyminiszter

Nászir al-Kidva spanyol kollégájával, Miguel Ángel Moratinosszal szerdán Rámalláhban folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: ha Izrael nem változtat politikáján, a paleszinok számára lehetetlenné válik a békefolyamat újrakezdése.

A palesztin miniszter emlékeztetett arra, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalása alapján már egy ENSZ-határozat is követelte a kerítés építésének leállítását. Az ENSZ legfőbb bírói szerve 2004 júliusában nyilvánosságra hozott, tanácsadó jellegű állásfoglalásában kimondta, hogy Izrael megsérti a nemzetközi jogot a palesztin területekre mélyen benyúló védőkerítés építésével. A Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy bontsa el a biztonsági kerítés addig megépült szakaszát, illetve részesítse kártérítésben azokat a palesztinokat, akiknek földjét kisajátították az építkezéshez. Nem sokkal később az ENSZ Közgyűlése határozatban követelte Izraeltől a kerítés lebontását.

Az egyes szakaszokon betonelemekből álló fal, más helyeken szögesdrótból épített kerítés az izraeli kormány szerint arra hivatott, hogy védelmet nyújtson palesztin öngyilkos merénylők beszivárgása ellen. A palesztinok szerint Izrael földet rabol tőlük a kerítés, illetve fal ciszjordániai építésével, s szerte akarja foszlatni független államuk létrehozásával kapcsolatos reményeiket. Az izraeli kormány idén februárban módosította a kerítés nyomvonalát, amely a korábbinál kisebb területet csatol Izraelhez a megszállt palesztin területekből.

MTI Panoráma

Comments are closed.