Forrás: Index

Nyolcvanmilliárdos bankrablást akadályoztak meg

MTI

2005. március 17., csütörtök 11:53

220 millió fontot akartak elrabolni egy japán bank londoni fiókjából, de a Scotland Yard tetten érte az elkövetőket. A bűnözők számítógépes szakértői forradalmasították a bankrablást: keyloggert telepítettek az ügyfelek gépére, így könnyen hozzáférhettek a bankszámlák adataihoz és a felhasználói jelszókhoz.

A bűnözés történetének valószínűleg legnagyobb nemzetközi számítógépes bankrablását akadályozta meg a Scotland Yard. Egy Sumitomo Mitsui japán bank londoni fiókjából 220 millió (csaknem 78,5 milliárd forintot) fontot próbáltak távirányításos módszerrel leszívni, közölte a rendőrség csütörtökön.

Az eddigi legnagyobb hagyományos bankrablásnál ennek az összegnek a 10 százalékát vitték el. A hatóságok az IRA északír katolikus milícia számlájára írják a bűncselekményt, amely 2004 karácsonya előtt történt egy belfasti bankban.

Keyloggerrel lopták az adatot

A most leleplezett bűnözőcsoportnak dolgozó számítógépes szakértők olyan programot telepítettek a Sumitomo bank rendszerébe, amely minden egyes leütést rögzített a bankhoz bejelentkező ügyfelek számítógépeinek billentyűzetén. Ebből a program ki tudta szűrni az egyes bankszámlák adatait és az ügyfelek jelszavait, vagyis közvetlen hozzáférést adott a betétesek pénzéhez.

A tavaly október óta figyelt bűnszövetkezet világszerte tíz olyan számlát nyitott, amelyre a Sumitomo londoni fiókjából ellopott milliókat átirányították volna. A rendőrség akkor lépett közbe, amikor az internetes bankrablók az első tranzakció végrehajtására készültek Izraelben. Egy 32 éves férfit akkor érték tetten, amikor éppen 13,9 millió fontot akart leemelni a Sumitomo bankban vezetett számlákról.

A londoni rendőrség National Hi-Tech Crime Unit nevű osztagát éppen az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésére hozták létre 2001-ben.

A most leleplezett módszer technikai szempontból jelentős előrelépés, ugyanis nem igényli a banki ügyfelek közreműködését. Eddig az volt a legelterjedtebb módszer, hogy a csalók a bankok nevében kiküldött e-mailben adatbázis-frissítés címén arra próbálták rávenni az ügyfeleket, hogy közöljék banki adataikat.

Comments are closed.