Forrás: Hírtv

A világ legnagybb internetes bankrablását akadályozta meg a Scotland Yard. Egy izraeli férfi társaival 220 millió fontot akart különböző számlákra utalni egy japán bank londoni fiókjából. A rendőrök szerint a virtuális rablások módszerei egyre kifinomultabbak.

80 milliárd forint lett volna a haszna ennek a 32 éves izraeli férfinek és bűntársainak, ha az akció sikerrel jár. A banda egy japán bank széfjeit akarta kifosztani a világháló segítségével. A rablók egy olyan programot telepítettek a Sumitomo Mitsui Bank londoni központjába, amely minden egyes internetes tranzakciót rögzített. Miután megtudták az ügyfelek számlaszámát és a jelszavakat, tíz számlát nyitottak, ahová a pénzt utalták volna.

A Scotland Yard-dal együttműködő izraeli rendőrök akkor csaptak le a gyanúsítottra, amikor éppen az első 14 millió fontot próbálta leemelni a banktól. A brit rendőrök szerint az új módszer jelentős technikai előrelépést mutat, hiszen eddig az ügyfeleket próbálták megtéveszteni.

A legelterjedtebb módszer az volt, hogy a csalók e-mailben adatbázis-frissítésrehivatkozva kérték a bank nevében a bizalmas adatokat a számlatulajdonosoktól.

A mostani rablás minden rekordot megdöntött volna, ha sikerül: Az eddigi legnagyobb brit bankrablást karácsonykor hajtották végre, feltételezhetően az IRA tagjai. A zsákmány azonban akkor alig tizede volt a mostani 220 millió fontnak.

Comments are closed.