Forrás: NAPI

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=239975

2005.3.17 – 13:16

Majdnem összejött az óriás e-bankrablás

A Scotland Yard minden idők egyik legnagyobb bankrablását akadályozta meg, ám ezúttal nem álarcos rablókat, hanem illegális internetes átutalással próbálkozó bűnözőket fülelt le.

Az e-bankrablók azt tervezték, hogy a japán Sumitomo Mitsui londoni fiókjaiból 220 millió fontot (ez közel 78 milliárd forintnak felel meg) utalnak át elektronikus úton más számlákra. Egy férfit Izraelben tettenért és le is tartóztatott az ottani rendőrség, miután a Yard éppen ilyen jellegű bűncselekményekre specializálódott osztaga, a National Hi-Tech Crime Unit felderítette az ügyet.

A nyomozás tavaly októberben kezdődött, mikor kiderült, hogy crackerek hozzáférést szereztek a Sumitomo Mitsui londoni számítógépes rendszeréhez. A bűnözőknek sikerült olyan szoftvert telepíteniük a Sumitomo rendszerébe, amely a bank ügyfeleinek internetes ügyintézése során minden egyes billentyűleütést rögzített, azaz meg tudták szerezni a hitelintézet klienseinek számlaszámait, jelszavait. A rendőrök akkor csaptak le Izraelben a 32 éves Yeron Bolondira, mikor megpróbálta az első, 13,9 millió fontos tételt egy helyi számlára utalni. Bolondit pénzmosással és csalással vádolják, de a rendőrség tovább folytatja a nyomozást, ugyanis egyelőre még nem ismert, hogy milyen kapcsolat fűzi a férfit ahhoz a csoporthoz, amelyik megpróbált betörni a bank rendszerébe.

A Sumitomo Mitsui kommunikációs vezetője közölte: cége nem szenvedett el semmiféle pénzügyi veszteséget a lopási kísérlet kapcsán.

(NAPI Online)

NyomtatásVissza

(c) 2001 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.

Comments are closed.