Forrás: Origo

Iránt semmivel nem lehet meggyőzni arról, hogy végleg lemondjon urániumdúsító programjáról – jelentette ki Mohammed Hatami iráni elnök szerdán az iráni Iszfahánban, az olajexportáló országok (OPEC) olajminisztereinek tanácskozása során tartott sajtóértekezletén. Hatami szerint Irán nem engedheti meg magának, hogy „másra bízza az üzemanyag-ellátást, mint saját magára, mert ellenkező esetben bármikor megfoszthatják az országot ettől az erőforrástól, akármilyen ürügyre hivatkozva”.

Az Európai Unió képviselői tavaly december óta tárgyalnak Teheránnal, hogy „objektív garanciákat” kapjanak, miszerint Irán nem gyárt atomfegyvert. Az EU számára az lenne a legjobb garancia, ha Irán egyszer s mindenkorra lemondana az urániumdúsításról, s ennek érdekében az unió nukleáris, technológiai és kereskedelmi együttműködést, valamint politikai és biztonsági párbeszédet ajánlott Iránnak. Haszan Rohani, az iráni atomprogram irányítója azonban szerdán leszögezte: Irán elutasítása az urániumdúsító program leállítását illetően „végleges”.

„A tárgyalások során megadtuk az európaiak által követelt objektív garanciákat, most Európán a sor, hogy határozott garanciákat adjon nekünk biztonságunkat és fejlődésünket illetően” – jelentette ki Hatami, és figyelmeztetett: a dúsító program önkéntes felfüggesztése a tárgyalások időtartamára vonatkozik, de az iráni nép „nem várhat sokáig”. „Ha az európaiak ragaszkodnak a végleges leállításhoz, azzal megszegik megállapodásunkat.”

George Bush amerikai elnök szerdán ismét azzal fenyegette meg Teheránt, hogy az iráni nukleáris kérdést az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi. Az Európai Unió elérte, hogy Washington támogassa diplomáciai erőfeszítéseiket, de ezért cserébe ígéretet tettek, hogy a BT-hez fordulnak, ha a tárgyalások kudarcot vallanak.

Hatami felszólította az amerikai elnököt, hogy „vessen véget az Iránnal és a Közel-Kelettel szembeni téves politikájának”, mert véleménye szerint a közel-keleti válságért részben az Egyesült Államok okolható. Ezzel kapcsolatban ismét emlékeztetett az izraeli nukleáris fegyverekre s az Izraelnek nyújtott amerikai támogatásra, a zsidó államot a nemzetközi törvényeket nem tisztelő országok „legveszélyesebbikének” nevezve.

Irán és az Európai Unió képviselői március 23-án találkoznak legközelebb egy bizottság keretében, amelynek értékelnie kell az eddig elvégzett munkát és döntenie arról, hogy folytatják-e a tárgyalásokat vagy sem.

(MTI)

Comments are closed.