Forrás: Magyar Rádió

Izrael hivatalosan is átadta a ciszjordániai Jerikó biztonsági ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak. Az erről szóló megállapodást a nap folyamán írták alá a két fél képviselői. A kivonulás formális megerősítéséhez a palesztinok ragaszkodtak, míg Izrael eredetileg csak egy kézfogással akarta szentesíteni a katonák kivonását.

Az izraeli csapatok már korábban megkezdték a kivonulást Jerikóból. Ez az első palesztin város az ígért ötből, amelyet az izraeliek átadnak a palesztinoknak.

A város csak hetekkel később kerül a palesztinokhoz, mint ahogy eredetileg tervezték. A késedelem oka a környező utakon az ellenőrző pontok felszámolása volt, amiket Izrael biztonsági okokból igyekezett megtartani. Végül sikerült megállapodni olyan útelzárásokban, amikkel a palesztinok szabadon juthatnak Jerikóból Ramallahba, és az izraeliek is biztonságosan közelíthetik meg a Jordán völgyének zsidó településeit, az ottani utakat.

Az egyezség majdnem fölborult az utolsó pillanatban, mivel kedden Mahmúd Abbász elnök azt nyilatkozta, hogy a város átvétele után szabadon engedi azt jerikói börtönben őrzött foglyot, aki az egyik izraeli miniszter meggyilkolásáért felelős, és azt a palesztin szélsőségest, aki néhány éve az elfogott fegyverszállító hajó ügyeit intézte. Izraeli biztonsági szervek bejelentették, hogy ha szabadon engednék őket, akkor gondoskodnak róla, hogy csak egészen rövid ideig élvezhessék elbocsátásukat a börtönből.

Abbász azóta megváltoztatta álláspontját, és azt nyilatkozta, hogy a biztonsági rabok elengedéséről szóló kijelentését egy tévedés okozta, mivel úgy tudta, hogy a város átadásáról szóló tárgyalásokon erről is megegyeztek a felek.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.