Forrás: Magyar Rádió

Izraelben új katonai szolgálatmegtagadó mozgalom indult. 250 harmadikos és negyedikes középiskolás levelet küldött a miniszterelnöknek, a honvédelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek, melyben kijelentették, hogy nem hajlandók bevonulni a hadseregbe, mert mint írják, ellenzik a „67-ben elfoglalt palesztin területek megszállását és elnyomását.

A mozgalmat kezdeményező 17-18 éves fiatalok az interneten és sms-ben tették közzé felhívásukat, amihez december óta eddig 250-en csatlakoztak. Az aláírók egy része hajlandó bevonulni, de nem hajlandó „67-es területen szolgálni, míg mások pacifisták, egyáltalán nem hajlandók felölteni az egyenruhát, s ezért akár hajlandók az izraeli törvények szerint börtöne is vonulni. Mintegy fél évvel ezelőtt szabadult a börtönből öt baloldali fiatal, miután szolgálatmegtagadásért 2 évet töltött a rács mögött.

Az izraeli hadsereg jelenlegi helyzetét tovább nehezíti, hogy a gázai kivonulás előtt a zsidó telepesek elköltöztetését megtagadó jobboldali parancsmegtagadók is aláírásokat gyűjtenek, mivel ők a 67-ben elfoglalt területek feladása ellen tiltakoznak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.