Forrás: MNO

Charles Miller, az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának szóvivője bejelentette, hogy megegyezés született az úgynevezett Aranyvonat-ügyben. A II. világháborúban a magyarországi zsidóktól elkobzott értékeket szállító vonatszerelvényt Ausztriában az amerikai katonák feltartóztatták, és a vagonokat részben kirabolták.Az Aranyvonatra vonatkozó szűkszavú minisztériumi közlemény a megállapodás ténye és a fizetendő összeg mellett nem közölt egyéb részleteket. A dél-floridai szövetségi bíróságon a pert vezető Patricia Seitz bírónőnek az amerikai kormány és a Magyarországon élő, illetve onnan elszármazott zsidó származású felperesek között létrejött megállapodást még jóvá kell hagynia.

Az amerikai lapok értesülése szerint az Egyesült Államok kormánya vállalta, hogy 21,5 millió dollárt átutal azon zsidó szervezetek részére, akik az „1945 május 8.-a előtt született és az 1939 és 1945 közötti időszakban a Magyar Királyság területén élt zsidóság még életben levő tagjait a perben képviselték.”

Az összeg 42,5 százalékát az Izraelben, 22,7 százalékát a Magyarországon, 20,1 százalékát az Egyesült Államokban, 6,1 százalékát Kanadában, 2,5 százalékát Ausztráliában és 6,1 százalékát a világ többi országában élő károsultak kapják. A pénzt a túlélők egészségügyi ellátására és az életkörülményeiknek javítására lehet felhasználni.

Félmillió dolláros összeggel a Bush-kormány egy három főből álló bizottság felállítását is elhatározta. A bizottság feladata lesz egy újabb magyarországi Holocaust múzeum létrehozása, ami a magyarországi zsidóság 1939 és 1945 közötti kálváriáját és az Aranyvonat történetét mutatja be.

Sam Dubbin, a felpereseket képviselő ügyvéd csoport vezetője szerint a megállapodást a Jewish Community Services of South Florida és a Jewish Family and Children Services nevű amerikai szervezetek mellett két magyarországi zsidó érdekvédelmi szervezet, a Magyarországon Élő Holocaust Túlélők Szövetsége (Confederation of Holocaust Survivors in Hungary) és a Zsidó Közösségek Szövetsége (Federation of Jewish Communities in Hungary) képviselői is aláírták.

A zsidó felpereseket képviselő ügyvédek 3 millió 850 ezer dolláros munkadíjra tartanak igényt. A különböző országokban a megítélt összeget szétosztó bizottságok névsorát 2005 június 10-én hozzák nyilvánosságra.

Forrás: The Miami Herald, The New York Times

Comments are closed.