Forrás: Origo

Chile pedofil nácit vár Argentínától

2005. március 13., vasárnap, 9:11

Egy közel 10 éve szökésben lévő, 26 kiskorú megrontásával vádolt egykori náci tiszt kiadását várja Chile Argentínától. Az argentín kormány szombaton este döntött úgy, hogy kiadja a 81 éves férfit Chilének. A vádlott a 60-as évek óta tartott fenn titkos, zárt kommunát Chilében. Közösségének rejtekhelyét a diktátor Pinochet titkosrendőrsége kínvallatásokra használta.

Az argentin kormány vasárnap hajnalban kitoloncolta az országból Chile egyik legkeresettebb bűnözőjét, egy sok éve szökésben lévő német pedofil nácit, akit a minap tartóztattak le Argentínában. A 81 éves Paul Schafert Buenos Airesben feltették a chilei légierő egyik gépére, amely Chilébe szállítja az idős férfit. Az argentin kormány szombaton este döntött Schafer kiutasításáról és kitoloncolásáról. Ezt a chilei hatóságok kérték Argentínától, mert így elkerülhetik az ennél tovább tartó kiadatási eljárás lefolytatását.

Schafert és több testőrét csütörtökön fogták el az argentin fővárostól 40 kilométerre fekvő, Mercedes nevű településen. A náci hadsereg egykori betegápolója ellen 26 kiskorú fiú megrontása címén adott ki elfogatási parancsot egy chilei bíróság még 1996-ban, de a férfi eltűnt. Az exnáci Chile déli részén több tucat német bevándorlóval együtt alapította 1961-ben a Colonia Dignidad nevű, a külvilágtól hermetikusan elzárt földművelő kommunáját, amely sajátos, Schafer beteges elvei szerint élő szektaként működött, és idővel kiterjedt üzleti birodalommá terebélyesedett.

A Colonia Dignidad ügyeit tanulmányozó Jaime Naranjo chilei szenátor szerint Schafer, aki hazájában lutheránus lelkészként működött, a vallást használta az engedelmesség fenntartására kommunájában. Az időközben Villa Bavierává átkeresztelt német telep már Augusto Pinochet idején hírhedtté vált, mivel a szigorúan őrzött kolóniát a diktátor titkosrendőrsége ellenzékiek kínvallatására használta. Több ellenzéki, sőt két turista is állítólag ezen a kolónián tűnt el nyomtalanul. A telep élvezte a diktatúra védelmét.

(MTI)

Comments are closed.