Forrás: MNO

Célkeresztben az iráni atomerőmű

2005. március 13. 15:39

Jack Corn

Az izraeli hadseregnek kész tervei vannak az épülő iráni atomerőmű lerombolására, amennyiben az európai országokkal történő tárgyalások nem vezetnek eredményre. Az amerikai alelnök „határozott akciót” helyezett kilátásba, ha nem változik az eddigi iráni álláspont.

Ariel Sharon izraeli miniszterelnök már februárban jóváhagyta katonai tanácsadóinak azt a tervét, miszerint az EU országaival történénő tárgyalások megfeneklésének esetén a hadsereg Shaldag nevű elitkommandója és F-15-ös harci repülőgépek hagyományos és bunker-romboló óriásbombákkal összehangolt támadást intéznek az Iránban épülő Natanz atomerőmű ellen. A támadást imitáló gyakorlatok teljes gőzzel folynak a hadsereg Negev sivatagban található katonai gyakorlóterein.

A teheráni kormány hosszú idő óta azt állítja, hogy az orosz segítséggel épülő, félig kész atomerőművet nem katonai, hanem polgári célokra fogják használni. A múlt héten az izraeli Haifában tartott titkos amerikai-izraeli katonai találkozó azonban megerősítette a két országnak azt a véleményét, hogy katonai célokra is felhasználható atomerőmű épül Iránban.

Washingtonból az utóbbi időben többször is olyan hírek kerültek napvilágra, hogy „nem állunk az izraeliek útjába, ha az irániakkal folytatott nemzetközi tárgyalások nem hozzák meg a várt áttörést.” Silvan Shalom, a zsidó állam külügyminisztere kijelentette, hogy „az az őrült ötlet, hogy az irániak atombombával rendelkezzenek a szomszédságunkban nem csak számunkra ijesztő, hanem az egész világban nyugtalanságot kelt”

Az amerikai alelnök múlt pénteken adott nagy feltűnést keltett interjújában azt mondta, hogy „Iránnak határozott akcióval kell szembenéznie, ha nem az általunk elvárt módon válaszol a tárgylásokon” Dick Cheney arra célzott, hogy országa felajánlotta Iránnak, hogy segít Teheránnak belépni a WTO-ba (World Trade Organization) és a Bush kormány lehetővé teszi, hogy amerikai cégek az elavult iráni polgári repülőgépek felújításához nélkülözhetetlen főegységeket és egyéb alkatrészeket szállítsanak.

A teheráni kormányszóvivő szombat este az iráni televízióban megismételte kormánya álláspontját, miszerint „semmiféle politikai nyomásnak, zsarolásnak vagy fenyegetésnek nem engedünk, mert országunknak nemcsak szüksége, de joga is van a villamosenergia fogyasztás bővítéséhez nélkülözhetetlen atomerőmű felépítéséhez.”

A jelenleg Venezuelában tárgyaló Mohammad Khatami iráni elnök szerint „tovább folytatjuk a békés célú atomenergiai programunkat és készek vagyunk arról biztosítani a tárgyalópartnereinket, hogy továbbra sem fogunk atomfegyverek előállításához vezető lépéseket tenni”

(Forrás: TIMES)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.