Forrás: Magyar Rádió

Bírálják a pápa új könyvét

2005. március 12., szombat 18:44

Bírálják a pápát, mert új könyvében összehasonlította a magzatelhajtás vétkét a holokausttal. „Az egyház nem akarja, vagy nem érti, hogy óriási a különbség tömeggyilkosság elkövetése és a között, amit a nők elhatároznak testükkel kapcsolatban”. (Spiegel)

Nem szép dolog egy idős és beteg embert bírálni, de tény hogy II. János Pál pápa új könyve, amelyben összehasonlítást tesz a magzatelhajtás és a Soá között – nem talált osztatlan lekesedésre Európában, és nem csupán a zsidók körében. A könyvben, amiből csak Olaszországban már 300.000 példányt eladtak és további tíz nyelvre lefordítottak – azt írja a szerző, hogy a magzatelhajtás és hat millió zsidó meggyilkolása a vészkorszakban egy tőről fakadnak, „mivel ezek az ember erőszakos eluralkodásának az eredményei az isteni törvényekre, a demokrácia álarcában”.

A pápa megjegyzi a könyvben, hogy Hitlert egy demokratikusan választott parlament tette meg kancellárnak.

Az első aki reagált, Paul Spiegel, a német hitközségek elnöke volt, aki azt mondta a Netzeitung nevü napilapnak, hogy „az egyház nem érti, vagy nem akarja megérteni, hogy óriási a különbség tömeggyilkosság elkövetése és a között, amit a nők elhatároznak testükkel kapcsolatban”. A Spiegel összevetette a pápa véleményét könyvében, azzal amit Meijzner kardinális mondott januárban, amikor egyenlőségjelet tett a magzatelhajtás és a hitleri illetve sztálini elnyomás között.

Természetes, hogy a holocaust ilyen, vagy olyan említése érzékeny idegeket borzol. Azonban tény, hogy a Halacha éppen úgy tiltja a művi vetélést – amikor ennek nincs nyomós orvosi oka (a terhes asszony egézségének védelme), mint a pápa és az egyház. Ezt a tényt egy hitközségi korifeus sem tudja megváltoztatni…

Comments are closed.