Forrás: HVG

Megunta

Visszavonul a versenyzéstől Garri Kaszparov

2005. március 11. 10:49Utolsó módosítás: 2005. március 11. 11:29

Visszavonul a versenyzéstől Garri Kaszparov, minden idők egyik legjobb sakkjátékosa. A döntést személyesen az azerbajdzsáni születésű, magát azonban hol orosznak, hol örménynek, hol zsidónak tituláló fenomén jelentette be a spanyolországi Linaresben tartott nemzetközi tornát követőn.

„Már a tornát megelőzően eldöntöttem, hogy befejezem, ennek megfelelően a mai volt az utolsó versenyszerű játszmám” – közölte Kaszparov a chessbase.com online sakkmagazin tudósítása szerint – az egyébként elvesztett – linaresi döntőt követően. Mint utolsó játszmájával kapcsolatban fogalmazott: „Nehéz volt ilyen nyomás alatt játszanom, végig az járt ugyanis a fejemben, hogy elérkeztem a pályám végéhez.”

Döntését Kaszparov azzal indokolta, hogy már nincs semmi a sakk világában, ami célként szolgálhatna.

A most 41 éves Kaszparov 22 évesen, 1985-ben minden idők legfiatalabb sakkvilágbajnoka lett, az addig verhetetlennek hitt Anatolij Karpov legyőzésével. Címét Karpovval szemben 1986-ben, 1987-ben és 1990-ben is megvédte. Kaszparov kora gyermekkorától sakkozott, 1973-tól a világhírű Botvinyik Sakkiskola tanulója volt. 1975-ben, mindössze 12 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot, 16 évesen ifjúsági világbajnok lett, 17 évesen megszerezte a nagymesteri címet.

Minden bizonnyal sokáig emlékezetes marad 1997-es játszmája az IBM Deep Blue nevű szuperszámítógépével, amely során az elképesztő számítókapacitással rendelkező masina képes volt legyőzni a tapasztalatra és intuícióra építő embert. Hasonló összecsapása 2003-ban a Deep Junior fantázianévre hallgató komputerrel döntetlent eredményezett.

hvg.hu

::

Comments are closed.