Forrás: HíradóTudomány

Létrehozták a neandervölgyi Frankeinsteint

2005. március 11. 08:07Antropológusok létrehozták a neandervölgyi Frankeinstein csontvázát, az első és egyetlen teljes testrekonstrukcióját a korai emberősnek. Az eredmény egy olyan alkat, amelyet senki sem várt

A neandervölgyi csontvázat (balra) összehasonlították egy modern emberi csontvázzal. A neandervölgyi férfi körülbelül 168 centi magas volt és 64,5 kilogrammot nyomott, agymérete 1200-1700 köbcentiméter volt. A modern férfi 175 centiméter, 78 kilogramm súlyú ember, agymérete 1300-1500 köbcentiméter. (Fotó: John Wiley & Sons Inc)

Gary Sawyer a csontváz egyik alkotó antropológusa és kollegája Blaine Maley csontról- csontra rakta össze a neandervölgyit. A csontokat főként a La Ferrassie 1. néven ismert egyedtől kölcsönözték. Ennek a fosszíliának hiányzik a bordázata, a csípője és néhány más testrésze, ezért a kutatóknak máshol is körül kellett nézniük a hiányzó részekért.

A hiányzó részeket egy másik klasszikus neandervölgyi leletből vették, mely méreteiben hasonlít a La Ferrassie emberhez. A testrészeket a 60 ezer éves izraeli Kebara 2-től kölcsönözték, melyek 1983-ban fedeztek fel. A Kebara 2-t korábban úgy ismerték, mely a legépebb bordázattal, csípőcsonttal és gerincoszloppal rendelkezik. A La Ferrassi embert 1909-ben fedezték fel Franciaországban, életkora körülbelül 70 ezer év.

Sawyer szerint a cserecsontok méretüket tekintve nagyon hasonlítanak a La Ferrassie emberhez, az eltérés általában csak néhány milliméter. Ahogyan a kutatók összerakták a csontokat, valami mégsem tűnt megfelelőnek. Egy gömbölyded, harang alakú torzó, alacsonyan függő bordázattal és széles, nőies csípővel, kezdett el kibontakozni a két kutató szemei előtt.

A legnagyobb meglepetés, hogy a bordázat drámaian különbözik a modern emberétől. Amikor a kutatók hátrébb álltak kiderült, hogy ezeknek az alacsony emberősöknek egyáltalán nem volt derekuk, tömör, törpeszerű lények voltak.

A többi darabkát és helyettesítő testrészeket, főleg a csontok végeit egy tucat egyéb neandervölgyitől kölcsönözték, a hiányzó lyukakat rekonstruált emberi csontokkal töltötték ki. A végtermék, pont olyan, mint Frankeinstein szörnye. Bár a rekonstruált fosszília mind neandervölgyi, mind emberi csontokból áll, Sawyer nem hiszi, hogy a modern emberek a neandervölgyiektől szrámaznak, mivel túl nagy a különbség a csípőcsont és a torzók között. (fotó: John Wiley & Sons Inc)

Azt nem tartják kizártnak, hogy a modern ember egy, a neandervölgyihez hasonlatos őstől származik, de az az ős valamiképpen kellett, hogy különbözzön ezektől a törpéktől. A helyreállított neandervölgyi csontvázat jelenleg egy New York-i laborban van, hamarosan elszállítják az Amerikai Természeti Múzeumba.

A neandervölgyiek a Homo sapiens rokonai voltak, mely később benépesítette Európát és Ázsia nyugati részeit, az anatómiailag modern emberekkel együtt 120 – 29 ezer évvel ezelőtt. Rendkívül jól adaptálódtak a hideghez és igen izmost testtel rendelkeztek. Sawyer szerint olyan erős kezük volt, hogy ha egy modern ember megpróbálna kezet rázni velük, kezeiből csak massza maradna.

MSNBC

Comments are closed.