Forrás: Magyar Rádió

Keresztények és zsidók ma Magyarországon és a világban címmel rendeztek csütörtökön konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi karán.

Ma 60-80 ezer zsidó ember élhet Magyarországon, többségük vegyes házasságban. Ez a népesség nemrégiben még Európa harmadik legnagyobb létszámú közösségének számított – állapította meg Haraszti György történész, a Rabbiképző Intézet tanára a konferencián. Haraszti György a zsidóság és a magyarság közös XX. századi életének fordulópontjait idézte fel, és kiemelte, hogy a legutóbbi másfél évtized a vallási reneszánsz és a zsidó szolidaritás felébredésének időszaka volt.

Schöner Alfréd főrabbi a világ jámborainak eszméiről értekezett a hagyományos zsidó irodalmat elemezve, arra is kitérve, hogy a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet ligetében 20 ezer embernek, köztük sok magyarnak, a világ jámborainak szenteltek kis táblát. Azoknak, akik saját életük kockáztatásával mentették meg mások életét.

A zsidóság és a kereszténység közötti közeledés kezdetét jelentő, 40 esztendeje befejeződött vatikáni zsinat óta zajló történéseket elemezte előadásában Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. Felidézte a 2000-es esztendőt is, amikor is II. János Pál pápa ismételten bocsánatot kért a katolikus egyháznak a zsidóság ellen elkövetett vétkeiért. A rektor kitért a másfél hónappal ezelőtti vatikáni találkozóra is, ahol 160, a világ különböző részéből érkezett rabbi mondott köszönetet a pápának és a katolikus egyháznak mindazért, amit annak érdekében tettek, hogy hidat építsenek a zsidóság és a katolikusok között.

Liebhardt Ágota

Comments are closed.