Forrás: Index

Izrael egy hónapra rövidítené le a Gázai övezeti kivonulást

március 11. 20:37

[MTI]

Az eredetileg tervezett 3 hónapos menetrendet alaposan lerövidítve alig egy hónap alatt tervezi végrehajtani a Gázai övezeti zsidó telepek kiürítését az izraeli védelmi miniszter – közölte pénteken az izraeli média. Az izraeli televízió jelentése szerint Saul Mofaz pénteken hagyta jóvá az új ütemtervet. Eszerint a Gázai övezeti zsidó telepek és négy ciszjordániai telep felszámolása júliusban kezdődne meg és 3-4 hét alatt hajtanák végre.

Az izraeli hadsereg a kivonulásra készített első terveiben még 12 hetet szánt a művelet lebonyolítására. Mofaz februárban – amikor az izraeli kormány jóváhagyta a 25 telep felszámolását – úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg 8 hét alatt kívánja elvégezni a telepek kiürítését, de keresi a módját annak, hogy ezt felgyorsíthassa. Az izraeli kormányzatot aggasztja, hogy egy elhúzódó kivonulás esetén súrlódások, sőt összetűzések lehetnek a telepek felszámolásának biztosítására kivezényelt izraeli katonák és rendőrök, illetve a műveletet hevesen ellenző telepesek között. Mofaz ez utóbbiak ellenállását reméli meggyöngíteni a kivonulás felgyorsításával az izraeli sajtó jelentései szerint. Az eredetileg tervezett 3 hónapos menetrendet alaposan lerövidítve alig egy hónap alatt tervezi végrehajtani a Gázai övezeti zsidó telepek kiürítését az izraeli védelmi miniszter – közölte pénteken az izraeli média. Az izraeli televízió jelentése szerint Saul Mofaz pénteken hagyta jóvá az új ütemtervet. Eszerint a Gázai övezeti zsidó telepek és négy ciszjordániai telep felszámolása júliusban kezdődne meg és 3-4 hét alatt hajtanák végre.

Az izraeli hadsereg a kivonulásra készített első terveiben még 12 hetet szánt a művelet lebonyolítására. Mofaz februárban – amikor az izraeli kormány jóváhagyta a 25 telep felszámolását – úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg 8 hét alatt kívánja elvégezni a telepek kiürítését, de keresi a módját annak, hogy ezt felgyorsíthassa. Az izraeli kormányzatot aggasztja, hogy egy elhúzódó kivonulás esetén súrlódások, sőt összetűzések lehetnek a telepek felszámolásának biztosítására kivezényelt izraeli katonák és rendőrök, illetve a műveletet hevesen ellenző telepesek között. Mofaz ez utóbbiak ellenállását reméli meggyöngíteni a kivonulás felgyorsításával az izraeli sajtó jelentései szerint.

Comments are closed.