Forrás: Mozinet

George A. Romero

Született: 1940. február 4., New York, USA

Nemzetiség: amerikai

Eredeti név: George Andrew Romero

George Andrew Romero soha nem akart nagy hollywoodi kultuszszemélyiség lenni. Mindazonáltal a rendkívül sikeres Holtak-trilógia rendezőjeként mégis a horror mesterei közé lépett: nevét Wes Craven-nel és John Carpenter-rel emlegetjük együtt.

A rémisztgetés úttörője New York városában született, 1940. február 4-én. A Nagy Almában nevelkedett egészen addig, amíg felvételt nem nyert a híres-neves pittsburghi Carnegie Mellon University hallgatói közé. Diplomája megszerzése után reklám-klipeket és rövidfilmeket forgatott. A „60-as évek vége felé barátaival megalapította az Image Ten Productions-t, majd durván 100.000 dollárból elkészítették minden idők egyik legünnepeltebb horrorfilmjét, Az élőhalottak éjszakáját (1968). A zombik moziban való megjelenése után néhány generáció számára hosszabbak és félelmetesebbek lettek az éjszakák. Az élőhalottak támadása figyelmeztetés nélkül jött, majd hamarosan számos nyughatatlan lélek bolyongott városszerte… A film, amelyet fekete-fehér szalagra rögzítettek, Romero vízióival és a történet egyszerű, de megfontolt előrehaladásával az előállítási költségek sokszorosát (cirka 20 millió dollárt) hozta vissza. Bár a kor kritikusai a nyugalom megzavarására túlzottan alkalmasnak minősítették a filmet, horror-klasszikussá vált és 1999-ben helyet kapott a United States” National Film Registry-ben.

Romero következő filmjei, a There”s Always Vanilla (1971),The Crazies (1973) és a Hungry Wives (1973) visszafogottabbak voltak, és a közönség is kevésbé volt rájuk kíváncsi. Utóbbi forgatásán találkozott majdani feleségével, Christine Forrest-tel. Annak ellenére, hogy ezek a filmek (köztük az 1977-es Martin is) kevesebb figyelmet kaptak, a horror-szál mellett már magukon hordozták Romero társadalomrajzának jegyeit is. Még egy közös van a fenti alkotásokban: mindegyik a rendező kedvenc városában, Pittsburghben készült.

1978-ban Romero visszatért a zombi-műfajhoz és leforgatta azt a filmet, amely még az Élőhalottak-nál is nagyobbat ütött. A Holtak hajnala (1978) hátborzongató izgalmakkal, lélegzetelállító tempójával és éjfekete humorával azonnal a közönség rémálmaiba épült. Az apokaliptikus horror-mű sajnos jogi huzavonát vont magával, mivel Romero, megszerezvén a másolási jogokat, kifúrta az Image Ten többi alapítóját a mozibevételek utáni profitból. A sötétre hangolt film négy emberről (három férfi és egy nő) szól, akik helikopterrel leszállnak egy élőhalottaktól ostromlott bevásárlóközpontba, ahol egymás mellett a zombikkal is foglalkozniuk kell. Az áruház kellékeivel színes gyilkolási paletta bontakozik ki a nézők szemei előtt. A 1.5 millió dolláros költségvetésű film 40 millió dollár bevételt hozott világszerte és 2003-ban az Entertainment Weekly már a legnagyobb kultuszfilmek között emlegette. A film nem csak pénzügyi sikert hozott a rendező számára, hanem Tom Savini smink- és effekt-szakértő további együttműködését és barátságát is. A Holtak hajnala sikere (1,5 milliós büdzsé, 40 milliós összbevétel) professzionálisabb gárdát és nagyobb pénzügyi forrásokat nyitott meg Romero előtt. Az 1981-es Knightriders forgatásán a feltörekvő tehetséget, Ed Harris-t szerződtette.

Ezután jött a leginkább Hollywood-jellegű thriller, a Creepshow (1982), amelyben először – de nem utoljára – Stephen King egyik művét adaptálta. A film kényszerű folytatása az első részhez hasonlóan csekély sikert hozott. Romero karrierjének hanyatlása a „80-as évek vége felé kezdődött. Utolsó igazán elismert filmje a Holtak-trilógia harmadik része, a Holtak napja (Magyarországon Kannibál Holokauszt 2. címen) (1985) volt. A film pozitív és negatív kritikákat egyaránt kapott, de a bevételek igen haloványra sikerültek (3,5 milliós költségvetés 5,8 milliós bevétel). Utolsó két próbálkozása, az 1993-as King-adaptáció, a Halálos árnyék, és a 2000-es Csonttörő azonnal videóra került. A Halálos árnyék főszereplőjének, Thad Beaumont-nak még gyerekkorában tumort kell eltávolítani az agyából. A műtét során kiderül, hogy valójában ki nem fejlődött ikertestvére maradványait kell belőle kioperálni. Thad felnő és sikeres író válik belőle: komoly műveit saját nevén publikálja, sikerkönyveit viszont George Stark néven. Amikor azonban George Stark szerepe és figurája kellemetlenné válik számára, temetést rendez a képzeletbeli személynek. Ezek után furcsa látomásai támadnak és egyszer csak maga George Stark hívja telefonon. A film nem bővelkedik a romero-i stílusjegyekben, mint ahogy Az élőhalottak éjszakája 1990-es remake-je sem.

Az eredeti elképzelések szerint Romero-t akarták felkérni a A kaptár – Resident Evil című 2002-es horror megírására és rendezésére, de végül Paul W.S. Anderson, a Mortal Kombat rendezője kapta meg az elkészítés lehetőségét. George Andrew Romero-t csendben beskatulyázták, aki tanulva az esetből és tapasztalataiból, visszavonult, és ma is Pittsburgh-ben él, a trilógia negyedik – reméljük nevéhez méltó -darabján dolgozva.

Ink

Csonttörő rendező 2000

Halálos árnyék rendező 1993

Due occhi diabolici -Two Evil Eyes rendező 1991

Monkey Shines rendező 1988

Holtak nappala rendező 1985

Kannibál Holokauszt 2. rendező 1985

Creepshow rendező 1982

Knightriders rendező 1981

Holtak hajnala rendező 1978

Martin rendező 1977

O.J. Simpson: Juice on the Loose rendező 1974

Vanilla There”s Always rendező 1971

Az élőhalottak éjszakája rendező 1968

Nyomtatható változat

Comments are closed.