Forrás: Index

Csuklóvideót tesztel az izraeli hadsereg

Index

2005. március 11., péntek 16:47

Kódnevén V-Rambónak hívják azt a hadi célokra használt miniképernyőt, ami belát a hegy mögé és tudja, mi van a sarkon túl. A csuklóképernyő a pilóta nélküli felderítő robotrepülőgépek képeit továbbítják a harcoló alakulatoknak. A palesztinok szerint túlzás, amit Izrael művel.

„Túlzásnak” tartja egy palesztin törvényhozó azt a csuklón hordozható miniképernyőt, amelyet az izraeli hadsereg rendszeresített, hogy a katonák azon nézhessék a kémrepülőgépek által közvetített videofelvételeket. A miniképernyőt a hadsereg harci helikoptereiben már egy éve használják az ellenség azonosítására, mára pedig bekerült a tankokba és más páncélozott harcjárművekbe, de a sajtónak csak a múlt héten mutatták be, írja a CNN.

Halál egyenes adásban

Az eszközt gyártó Tadiran Electronic Systems vezérigazgatója, Jicak Beni elmondta, hogy míg korábban az ellenség azonosítása és megsemmisítése 10-12 percbe telt az izraeli katonáknak, ez az idő most másodpercekre rövidült, hála a csuklón hordozható képernyőnek. Az LCD-képernyővel felszerelt eszköz körülbelül hét centi széles, és rugalmas szalaggal erősítik a katonák csuklójára. A csuklóvideó képe másodpercenként harmincszor frissül, ami megegyezik egy televíziós adás technikai paramétereivel. A támadó helikopterekbe ennél nagyobb, 12 centiméter széles képernyőket szereltek. A gyalogosok és a légierő készülékeihez is tartozik egy vevőegység, amit a katonák golyóálló mellényükön viselnek.

Beni szerint a videórendszer előnyei közé tartozik, hogy használatával nagy mértékben csökkenthető az áldozatok száma, hiszen „látni lehet vele, mi van a hegy mögött vagy a sarkon túl”. Az ellenség azonosítása ezen kívül segít csökkenteni a civil áldozatok számát is.

Palesztina: Ami sok, az sok

Hanan Asravi palesztin törvényhozót és emberi jogi aktivistát viszont nem nyűgözte le a technika. Mint a CNN-nek elmondta: „Senki nem kételkedik abban, hogy az izraeliek képesek kifejleszteni ezeket a fegyvereket. De vajon tényleg erre a fajta kifinomultságra lenne szükségük a védtelenekkel szemben? Túlzásba viszik ezt az egészet.”

Izrael egyébként egy a múlt hónapban Palesztínával kötött informális megegyezés értelmében felhagyott az úgynevezett „célzott gyilkolással”, de a múlt heti öngyilkos merényletet követően, amely öt izraeli halálát követelte, újra fontolóra vette a gyakorlat felélesztését.

Comments are closed.