Forrás: Világgazdaság

Kultúra

A szerző szándéka szerint

[2005-03-11]

Jó dolog a hangoskönyv, nem kell félni tőle. A könyvbarátokat nem fogja leszoktatni az olvasásról, amely közben szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, magunk elé képzelhetjük a szereplőket, a helyszíneket. Az olvasás szabadságot ad, nem úgy, mint például a film, amelynél konkrét képeket látunk. Az irodalmi művekből készült rádiójátékok vagy felolvasások inkább az olvasáshoz állnak közel: terelik ugyan a képzeletünket, de hagynak teret a fantázia szárnyalásának.

Kertész Imre Hangoskönyve, amely két CD-n jelent meg a napokban, különleges produkció, már csak azért is, mert a Nobel-díjas magyar író kitűnő felolvasó. Azok, akik ismerik Kertész Imre regényeit, esszéit, rácsodálkozhatnak, mennyi újdonságot fedezhetnek fel, mennyi mondat válik hangsúlyosabbá, amikor őt hallgatják. Elhangzik hosszabb részlet a Sorstalanságból, naplójegyzet 1960-tól, részlet a stockholmi beszédből, a második CD-n pedig részletek hallhatók különféle esszékből, válogatás a Gályanapló és a Valaki más című kötetekből, s ahogy hallgatjuk ezeket, az egymásra rímelő gondolatokból szinte új mű születik. Ráadásul a szerző interpretációját halljuk. A szerző szándékát, s ez új felfedezésekre adhat lehetőséget.

A másik hangoskönyv, amely szintén most jelent meg a Magvető és a Petőfi Irodalmi Múzeum hangtára közös kiadásában, az Egy nő. Esterházy Péter azon kevés írók egyike, akit hallgatni is nagyon jó, nem véletlen, hogy a felolvasásaira alig lehet bejutni. Aki részese lehetett már ennek az élménynek, tudhatja: ha utána forgatja Esterházy műveit, olvasás közben is hallhatja magában az író hangját.

Esterházy Péter írta: „Az írónak testközelből kell ismernie a szavakat, kézbe kell venni őket, fogdosni, mit lehet velük csinálni, mit engednek magukkal, hogyan öregszenek, fásulnak el, vagy kezdenek el hirtelen gügyögni, épp milyen a kedvük …” (A szavak csodálatos életéből). Esterházy Péter a szavak mestere, a leírt és a felolvasott szavaké. Az ezekben a napokban 50 éves Magvető Kiadó méltó módon ünnepli a két újdonsággal fél évszázados jubileumát.

Comments are closed.