Forrás: HVG

Emlékhelyeknél nem

A német alsóház megszigorította a gyülekezési jogot

2005. március 11. 13:46Utolsó módosítás: 2005. március 11. 13:50

A Bundestag nagy többséggel törvénymódosító indítványt fogadott el, amelynek célja, hogy szélsőjobboldali felvonulások váljanak lehetetlenné a holokauszt áldozatainak emlékhelyeinél.

Ilyen helynek minősül a Berlin szívében májusban megnyíló holokauszt emlékhely, s tiltott területek lennének az egykori koncentrációs táborok helyén létesült múzeumok, emlékhelyek is. A területek kijelölése a tartományok feladata lenne. A törvénymódosítást még a felsőháznak, a Bundesratnak is jóvá kell hagynia, ám az előjelekből ítélve a tartományi képviselet is elfogadja majd az indítványt.

A német pártok a módosítással már azt meg szeretnék akadályozni, hogy neonácik tüntethessenek Berlin központjában, a Brandenburgi kapunál a II. világháború befejezésének 60. évfordulóján.

Nem élvezett ugyanakkor többséget az a javaslat, hogy a közeli Bundestag (Reichstag) környékének védett területét kiterjesszék a Brandenburgi kapuig. A parlament környékén gyakorlatilag tilos a tüntetés, arra hivatkozva, hogy nem szabad zavarni a törvényhozói munkát.

MTI

::

Comments are closed.